A közösség megerősítése iskolafejlesztésekkel

2024.05.28.
 

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont számára az elmúlt időszak komoly értékű pályázati sikereket hozott. Eszközbeszerzés, bútorzatcsere és egy új traktor vásárlása mellett a NIS Kőolajipari Rt. Együtt a közösségért programja keretében 4 millió dinár értékben valósulhat meg további beruházás. A fejlesztéseket megtekintette Fejsztámer Róbert polgármester. 
Az elmúlt két és fél év nagyberuházásait a tartományi oktatási- és mezőgazdasági titkárságnak, Magyarkanizsa önkormányzatának köszönhetjük, illetve saját pénzeszközeinknek, ismertette Sterbik Ildikó, az iskola igazgatója. 
- A felújítások az iskola főépületét érintették. 1050 négyzetméteren újult meg a padlózat, két tanterem bútorzatát tudtuk felújítani, az udvar felőli nyílászárókat is lecseréltük az iskolaépületen, illetve folyamatban van a belső nyílászárók és gázkazánok cseréje. A tangazdaságban ebben az időszakban egy új pótkocsit tudtunk vásárolni, egy vontatott atomizőrt, egy függesztett műtrágya szórót, illetve idén egy 130 lovas erőgépet - mondta Sterbik Ildikó. 
Az oktatás terén is történt előrelépés, számolt be róla az igazgatónő. 
- 2021-ben három elsős osztályt tudtunk indítani, a 2024/25-ös tanévre pedig már öt elsős osztályt hagyott jóvá az oktatási minisztérium. Ez nagyon nagy fejlődést jelent az iskola történetében, s nagyon biztató az iskola megmaradására vonatkozóan - fogalmazott az igazgatónő. 
Bővül őszre a tagozatok száma az iskolában, s ezzel párhuzamosan megújul az iskola is szakmailag is és a technikai hátteret illetőleg is, mondta Fejsztámer Róbert polgármester. 
- Ez az új traktor a tangazdaság járműparkját fogja gazdagítani. Nagyon hosszú lenne a felsorolás, ha a különféle tartományi és egyéb pályázatok eredményeiről szeretnénk beszámolni. Legutóbb a NIS-től kapott forrásokat a tanintézmény, természetesen mindig önkormányzati háttértámogatással, önrész biztosítással. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódik. Szeptemberre megújul majd az épület, az új iskolaévet egy külsőleg és belsőleg is megújult épületben kezdhetik meg a diákok, de ugyanúgy megújul az eszközpark is. Az iskolaépület esetében az informatikai eszközökről ebszélünk, a tangazdaság esetében pedig az ottani eszközparkról, hisz a traktor mellett három kapcsolható eszközt is sikerült beszerezni az elmúlt években - összegezte Fejsztámer Róbert. 
A polgármester úgy véli, hogy mindazok a fiatalok, akik helyben szeretnék tanulmányaikat folytatni informatikai, gépészeti vagy mezőgazdasági szakon, el tudják sajátítani mindazt a szakmai tudást, ami szükséges ahhoz, hogy utána azonnal dolgozni kezdhessenek a szakmában, vagy tovább tudnak tanulni főiskolán vagy egyetemen. A közösségünk megerősítése a középiskolán keresztül is zajlik, s ez a folyamat az elkövetkező években is folytatódni fog, ígérte a magyarkanizsai polgármester. 
Bővebben: 

 


Magyarkanizsa: A közösség megerősítése iskolafejlesztésekkel

A közösség megerősítése az iskolán keresztül

Új erőgépet kapott a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont




FOTÓALBUM Puskás Károly