Velebiten átadták a felújított művelődési házat

2024.09.12.
 

Korszerű művelődési ház várja szeptember 111-étől különféle programokkal a velebiti polgárokat. Velebit, vagy régi magyar nevén Fogadjisten Magyarkanizsától 14 km-re délnyugatra fekszik, közigazgatásilag hozzá tartozik. A mai település az I. világháború után alakult ki Velebit környékéről telepített lakosságból. Lakosainak száma mintegy 200 fő.
Szerda reggel szerény ünnepség keretében átadták a település felújított művelődési házát. Az objektum teljes egészében pályázati pénzekből, tartományi támogatással újult meg. Az épület külső és belső szanációja mellett, az energetikai felújítás is megtörtént, de a teljeskörű műszaki felszerelés is a projektum része volt.
Az ünnepségen jelen voltak a község vezetői Fejsztámer Róbert polgármesterrel az élen. A szalag átvágása után a polgármester elmondta:
- Most, hogy átadtuk a velebiti művelődési házat, elmondhatjuk, a 13 településünkből 11-ben sikerült felújítanunk az elmúlt években a művelődési házakat. Ez a felújítás pontosan azzal cseng egybe, hogy mindegy, hogy mekkora településen él is valaki, az önkormányzat igyekszik pályázatokon keresztül vagy saját forrásból biztosítani azokat az eszközöket, amik azon pici helyi közösség polgárai számára a legfontosabb épületek felújításához vagy azok működtetéséhez szükségesek. Ennek a művelődési háznak a felújítása majdnem másfél évig tartott. A tartományi kormánynak és a művelődési titkárságnak köszönhetően több mint 44 millió dinár összértékű beruházásról beszélhetünk. Az épület energiahatékonysági átalakítása, a hűtés-fűtés rendszer kiépítése is megtörtént, de amint láthatjuk a teljes külső-belső megújulás, a festés, szigetelés is el lett végezve, de technikai eszközök beszerzésére is sor került.
A polgármester bízik abban, hogy az elkövetkező időszakban a velebitiek is úgy tudják használni és tartalommal megtölteni a kultúrházukat, mint ahogyan azt ez az objektum megérdemli, s bízik abban is, hogy habár egy kicsi közösségről beszélünk, a velebitiekre is programok sora vár majd a művelődési házukban egész évben.
Nebojša Rakić, magyarkanizsai polgármester-helyettes elmondta, hogy a legmodernebb hőpumpákat szerelték fel, így télen is megfelelő körülmények között folyhat majd a munka a művelődési házban, nyáron viszont biztosítva lesz a hűtés. Néhány éve Velebit egyik házigazdája az Ajvár-bajvívó karavánnak. A jövőben ezt a rendezvényt is méltóbb körülmények között tudják majd megszervezni, akárcsak a falunapot vagy más eseményeket. A felújítás értéke 44 millió dinár volt, amit a tartományi kormány, illetve a művelődési titkárság biztosított.
Bővebben:

 


Velebiten átadták a felújított művelődési házat

Töltsék meg tartalommal!

Átadták a felújított velebiti művelődési házat

Másfél év után megnyílt a felújított velebiti Művelődési Ház