Lézeres-digitális vetítővel születik újjá a mozi Magyarkanizsán

2024.10.03.
 

Egy nyertes önkormányzati pályázatnak köszönhetően Magyarkanizsán, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben beszerzésre került egy korszerű, filmvetítésre használható vetítőgép. A jövőben ennek köszönhetően, a legkorszerűbb eszközökkel, kiváló minőségben nézhetik meg a legújabb világsikereket is a magyarkanizsaiak és környékbeliek. A berendezést szerda délelőtt megtekintette Fejsztámer Róbert polgármester is Sarnyai Károlynak, a Cnesa OMI igazgatójának a társaságában.
A Cnesa az önkormányzatnak és a Művelődési minisztériumnak köszönve szerezhette be a modern, lézeres-digitális filmvetítőt, amellyel gyakorlatilag újra bekapcsolódhat a település a mozivilág vérkeringésébe, mondta Sarnyai Károly.
- Óriási változást tapasztalhatnak majd a nézők, amióta megszűnt a 35 mm-es filmeknek a forgalmazása, azóta gyakorlatilag csak egy egyszerű kivetítővel vetítettünk filmeket, amelynek a fényereje, a képek élessége is messze elmaradt ettől a minőségtől. A hangzásról ne is beszéljünk, hisz most a teljes Dolby hangzást biztosítja a rendszer. Folyamatosan kutatjuk a piacot és érdekel bennünket a közönség véleménye, gyűjtjük a kérdőíveket és megvan a programtervezet. Minden korosztálynak szeretnénk vetítéseket, lesznek matinék is, de hogy milyen rendszerességgel, az még sok mindentől függ - mondta Sarnyai Károly, aki szerint az viszont biztos, hogy azokat a nagy számokat, amiket a régi mozi produkált, biztosan nem tudják majd elérni, hisz 1983-ban például 132 ezer nézője volt a kanizsai mozinak, s volt olyan film is, amit 1600-an néztek meg.
Fejsztámer Róbert polgármestert is lenyűgözte az ötperces próbavetítés kép- és hanghatása is:
- Nagy köszönet a Művelődési minisztériumnak, hiszen az elmúlt 3-4 évben lépésenként, apróbb és nagyobb beruházások révén teljes egészében fel tudtuk újítani a Cnesa épületét és berendezéseit, gondolok a fűtési rendszertől kezdve az épület szigetelésén át az új székekig, festésig, műszaki részekig. Most pedig egy digitális kivetítőt is sikerült beszerezni, ami a legmodernebb elvárásoknak is megfelel. Önkormányzati részről mindig biztosítva volt az önrész és a szükséges többletkiadásokhoz a többletfedezet, viszont saját költségvetésből az elmúlt években sem lettünk volna képesek a vetítő beszerzésére, úgyhogy ilyen értelemben jár a köszönet a minisztériumnak, hogy felismerte azt az igényt, hogy ismét legyen egy modern mozi, mint amilyen 60-70 évvel ezelőtt, a megépülésekor is volt. Most a XXI. század követelményeinek a szintjére hoztuk fel ezt az intézményt, s remélem, hogy a lehetőségekkel élni is tudunk majd. Az elmúlt években az igények és a szokások is változtak, mégis bízom benne, hogy a közösségben való létnek még mindig megvan a vonzereje, hogy ne csak színház, művelődési esemény vagy képzés hozza össze az embereket, hanem a mozi is, amely már hosszú évek óta nem volt jelen a község területén - fogalmazott a polgármester.
Az első nyilvános vetítést valószínűleg még ebben a hónapban megszervezik, s a műsort világsikerekből állítják majd össze. A polgármester szerint a kínálatban egyaránt helyet kell biztosítani a művészfilmeknek, amelyek szűkebb réteget érdekelnek, illetve a kasszasikereknek. Az majd kihívás lesz a Cnesa számára, hogy ezeket a filmeket milyen nyelven tudják megszerezni. Nagyobb tömeget a magyar szinkronos filmek tudnak vonzani, viszont nem biztos, hogy minden filmet meg lehet majd szerezni magyar szinkronnal, hanem csak eredeti nyelven szerb felirattal, de a feliratos filmeknek is megvan a maguk vonzereje.
Bővebben:

 


Lézeres-digitális vetítővel születik újjá a mozi Magyarkanizsán

Korszerű filmvetítőgéppel gazdagodott a Cnesa

Korszerű vetítőgép Magyarkanizsán

Újjászületik a mozi Magyarkanizsán