ÖkOlimpia Magyarkanizsán

2014.10.31.
  

Hétfőn, 2014. november 3-án, 10.30 órától a magyarkanizsai városháza előtti kisparkban és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola (Iskola tér 1.) udvarában megrendezésre kerül az Ökolimpia elnevezésű rendezvény, melynek mottója: „Nőljünk fel a természettel összhangban“.

Az Ökolimpia célja, hogy az általános iskolás tanulók – a sport és a szórakozás, a különböző műhelymunkákban való részvétel révén – részesei legyenek az olimpiai szellemnek, megismerjék a valódi olimpiai értékeket és a környezetvédelem fontosságát.

Az Ökolimpiai játszótér egy sport-ökológiai műhely, melyben nagy szerepet játszik a környezet megóvása, mint az olimpiai értékek egyike.

Az esemény fő témája a zöld területek megóvása, éppen ezért Magyarkanizsa város főterén az öt olimpiai karika formájában virágültetésre kerül sor, szimbolizálva az olimpiai értékeket, melyek meghatározóak kell, hogy legyenek fitaljaink mindennapjaiban: a játék öröme, a fair play, a tisztelet, a tökéletesség, a szellem, a test és a lélek egyedisége.

Az ökofutball játékban vegyes fiú-lány csapatok vesznek részt, akik azáltal, hogy a helyszínen maguk határozzák meg a játék szabályait, értékes tapasztalatra tesznek szert a fair play és a becsületesség terén.

A projektum megvalósításában segítséget nyújtott az USA szerbiai nagykövetsége és a Coca-Cola, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemelt partnere, mely támogatója a Szerbiai Olimpiai Bizottság programjainak, mint az Olimpiai óra, Ökolimpia és a Sport kihívás a RIO 2016. olimpiai ciklus végéig.

Az Ökolimpia kiemelt vendége Magyarkanizsán a birkózó világbajnok Davor Štefanek.

A Sport és Olimpiai Alap a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal együttműködve arra törekednek, hogy olimpiai oktató programjaikba minél nagyobb számú gyermeket vonjanak be Szerbia szerte és hogy felhívják a figyelmet a sportolás fontosságára, a képességek és tudás fejlesztésére, a bátorság, a barátság és a csapatszellem ápolására. A programok alapötlete, hogy az olimpiai értékek - a játék öröme, a fair play, a tisztelet, a tökéletesség, a szellem, a test és a lélek egyedisége – életünk alapvető értékeivé váljanak és hogy ezeket a gyermekek és a fiatalok elsajátítsák mint az egyedüli járható utat.



Cikk az Új Kanizsai Újságban