Víz alatt a magyarkanizsai rét

2015.01.20.
 

A termőterületek nagy részén az őszi termést, a kukoricát és a cukorrépát sem tudták a gazdák betakarítani. Ez gyakorlatilag kétéves terméskiesést hozhat számukra. A gondot elsősorban a tavalyi csapadékos időjárás okozta, az átlagos évi 500-600 helyett 2014-ben mintegy 900 milliméter csapadék hullott a magyarkanizsai községben, ráadásul nem egyenletes megoszlásban. A vízzel telítődött föld már nem tudta elnyelni a szeptemberben, közvetlenül az őszi betakarítás előtt és az utána lehullott csapadékmennyiséget, pedig a földterületeket átszelő kanálisok vízszintjét a DTD Vízgazdálkodási Vállalat az alapüzemi szinten vagy alatta tartotta.

A községi önkormányzat és az agráregyesület is segíteni próbál a károsult termelőkön. A községi könnyítések mellett próbálnak megegyezésre jutni a Zentai Cukorgyárral is, hogy ütemezze át vagy írja le a cukorrépatermelők adósságát, de másféle támogatási lehetőségek után is kutatnak.

A helyzet mielőbbi és átfogó rendezése érdekében a termelők pénteken fórumot tartanak a magyarkanizsai városháza dísztermében, hogy az illetékesekkel együtt konkretizálják a feladatokat és mielőbb megtalálják a megoldást a kárt szenvedett gazdaságok megsegítésére. A vízkárt szenvedett területeken a kukorica 10, a cirok 20 és a cukorrépa 50 százaléka még most is víz alatt van.

Bővebben: 


http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18167/Viz--es-sartenger-a-magyarkanizsai-retben.html

https://www.magyarszo.rs/hu/2590/vajdasag_magyarkanizsa/120951/V%C3%ADz-alatt-a-f%C3%B6ldek-a-kanizsai-hat%C3%A1rban.htm

https://www.youtube.com/watch?v=ZzVZ1prdcBo

http://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/t%C3%B6bb-sz%C3%A1z-csal%C3%A1d-meg%C3%A9lhet%C3%A9se-van-vesz%C3%A9lyben_559780.html


Víz alatt a rét! Be nem takarított kukoricát, fel nem szedett cukorrépát lepett el a víztömeg