Befejeződött a SEERISK projektum

2015.03.12.
 

A SEERISK olyan úttörő jellegű, határokon átnyúló együttműködés, amelynek az a célja, hogy egységes kockázatbecslési módszertant alakítson ki a délkelet-európai országok katasztrófavédelmi szervei részére a klímaváltozás következtében felerősödő természeti katasztrófákra való megfelelő felkészülés céljából.

A projektum 2014 végén zárult le. Elemzés készült a klímaváltozásról, és befejeződött a lakosság által szolgáltatott adatok feldolgozása. A végeredmény egy, a Duna-menti államok katasztrófavédelmi módszertanát taglaló kézikönyv. Magyarkanizsa község és a projektum többi részvevője között a kapcsolatot az ICR, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, a projektum adminisztrátora tartja.

A begyűjtött és elemzett információk a szárazságról, annak nagyságáról és idejéről, az általa okozott anyagi károkról szóló adatok, a településen belüli és kívüli tűzesetek listája, és az azok által okozott kár nagysága, a személyi sérülések száma hozzájárultak a digitális térképnek az elkészítéséhez, mely rámutat a legkritikusabb pontokra. Az így kapott analízis alapján, a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve készült az az útmutató, amely előírja, milyen vészhelyzet milyen reakciót igényel.



SEERISK hírlevél