„Március 15-e üzenete, hogy nem szabad feladnunk”

2015.03.17.
 

Magyarkanizsán ünnepi megemlékezés volt március 15-én a katolikus Nagytemetőben, majd koszorúk kerültek a 167 évvel ezelőtti forradalmi események magyarkanizsai áldozatainak emléktáblájára.
A helyi önkormányzat koszorúját Bimbó Mihály polgármester és Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke helyezte el. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Plank Zoltán konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében pedig Nyilas Leonov Anita, Perpauer Attila és Paskó Csaba koszorúzott. A kegyelet virágait az emléktáblához helyezték Tata Város, Szőgyén és Szováta önkormányzatának képviselői, a magyarkanizsai oktatási intézmények, a nyugdíjas egyesület, a Rákóczi Szövetség ifjúsági tagozata, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt községi szervezeteinek képviselői is. Huzsvár Ervin polgármester-helyettes arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a forradalmi március 15-e mának szóló üzeneteiért keményen meg kell küzdenünk, még akkor is, ha ez komoly nehézségekbe ütközik.
Az emlékezést szavalatok és a Cifraszűr vegyes kórus dalkísérete tették ünnepélyessé.
A koszorúzás után 16 órától az ünnep alkalmából kiállítás nyílt a Dobó Tihamér Képtárban, ahol ifjú hazai és külföldi alkotók munkáit mutatták be. Bagi Anita (Magyarkanizsa, Szerbia), Németh Attila Levente (Szováta, Románia), Sárkány Balázs (Horgos, Szerbia) és Vámos János (Szőgyén, Szlovákia) műveit ismerhette meg a közönség. A fiatal alkotókban közös, hogy mind a Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábor növendékei voltak az elmúlt években. A tárlat megnyitása után pedig a Művészetek Házában kezdődött ünnepi műsor a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat összeállításában.
Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2646/vajdasag_magyarkanizsa/123966/%C3%9Cnnepi-megeml%C3%A9kez%C3%A9s-Magyarkanizs%C3%A1n.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18377/Magyarkanizsa-A-marciusi-hosok-minden-magyar-forradalmat-vivtak.html

https://www.youtube.com/watch?v=QdZTftAQKQs


„A jobb jövő érdekében emlékeznünk kell a múltra!”



A fényképeket készítette: Puskás Károly építészmérnök