Harmadszor is Magyarkanizsa kapta a Családbarát Önkormányzat díjat

2015.05.29.
 

A vajdasági nagycsaládos mozgalom fennállásának húszéves évfordulóját ünnepelte május 29-i rendes éves közgyűlésén a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége (Vancsesz) a vajdasági képviselőház nagytermében.

Ebben az évben a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) helyett a Vancsesz gondoskodott a családbarát önkormányzatokat és példamutató családokat kitüntető díjakról. A közgyűlés keretében a családbarát önkormányzat díjat Zenta község és – a most harmadik alkalommal kitüntetett – Magyarkanizsa község képviselői vehették át.

Az elmúlt húsz évben hosszú utat tett mag a nagycsaládos mozgalom, most mérföldkőhöz érkezett, mutatott rá beszédében Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke. Szavai szerint továbbra is kitartanak a nagycsaládosok segítése és érdekképviselete, a népességpolitikai intézkedések meghozatalára és végrehajtására vonatkozó törekvések mellett, egyesületeiket pedig most már olyan kategóriába sorolták, amelynek kikérik a véleményét. Ugyanakkor egy olyan szervezettségi szintre érkezetek, amelyen már az önkéntes munka mellett szakemberek foglalkoztatására is szükség mutatkozik, mondta el.

Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, a közgyűlés védnöke ugyan egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de a résztvevőknek szóló levelében a civil szerveződés fontosságát hangsúlyozta, illetve a család fogalmához kötődő érzések, gyermekkori emlékek jelentőségét emelte ki. Szavai szerint a civil szerveződés hozzájárul a nemzeti közösség megmaradásához, a nagycsaládos civil kezdeményezések a családnak mint eszmének adják vissza az értékét, a családmodell támogatása pedig azért is fontos, mert a család nyelvet, hagyományt, vallást, kultúrát örökít át.

Bővebben:


http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18665/Zenta-es-Magyarkanizsa-erdemelte-ki-a-csaladbarat-onkormanyzatnak-jaro-dijat.html

https://www.magyarszo.rs/hu/2721/kozelet/127915/A-lelkesed%C3%A9s-%C3%A9s-szorgalom-p%C3%A9ld%C3%A1i.htm