Külön buszokon utaznak a diákok

2015.08.28.
  

Az elmúlt hetekben a Magyarkanizsa községbeli szülők aggodalmuknak adtak hangot, hogy gyermekeiknek az ideérkező migránsokkal kell szeptember elsejétől mindennap együtt utazniuk az autóbuszokon. Az alig egy héttel ezelőtti magyarkanizsai látogatásán Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter kijelentette, hogy nem tervezik elkülöníteni a diákokat a menekültektől, nem érti a szülők felháborodásának okát. Az EnKa Putnički közlekedési vállalat és a helyi önkormányzat azonban helyénvalónak találta a polgárok követelését, és csütörtökön délelőtt hivatalosan is bemutatták azokat a Németországból hozott, felújított autóbuszokat, amelyek a diákokat szállítják a környező iskolákba.

– Az önkormányzat az elmúlt két hónapban azon dolgozott, hogy a diákok szeptember elsejétől biztonságosan közlekedhessenek. Egyetértünk az összes szülővel, akik megfogalmazták és aláírták a szerb kormányt megszólító internetes petíciót – mondta dr. Bimbó Mihály polgármester, munkájuk eredményeként pedig öt autóbuszt tudott vásárolni az EnKa Putnički magánvállalat az önkormányzat segítségével.

A cég igazgatója, Miroslav Zelen elmondta, ez az első lépés, hogy a jövőben mindent megtegyenek nemcsak a diákok, hanem a községbeli polgárok biztonságos utaztatásának érdekében is, elképzelhető, hogy a vállalat további autóbuszokat is vásárol majd.

Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke elmondta: Huzsvár Ervin alpolgármesterrel felkeresték a Suboticatrans vezetőit is, akik azt mondták, nincs lehetőségük új autóbuszok vásárlására, de ígéretet tettek arra, hogy az autóbuszok tisztaságára fokozottabban figyelnek, és naponta fertőtlenítik azokat. Lackó hozzátette, az ígéret betartására felügyelőket küldenek a terepre, akik majd naponta figyelemmel kísérik a diákok utaztatását. Ezenkívül arról is beszámolt, hogy szeptember elsejétől a község minden óvodája és iskolája rendőri felügyeletet kap.

 

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2811/kozelet/132096/K%C3%BCl%C3%B6n-buszokon-utaznak-a-di%C3%A1kok.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18989/Magyarkanizsa-Bemutattak-az-ot-uj-diakbuszt.html

https://www.youtube.com/watch?v=svv8QPKiS3Y


Öt új busz áll a diákok rendelkezésére