Új utak Velebiten és Kispiacon

2016.05.18.
 

Két új útszakaszt adtak át május 17-én Magyarkanizsa község két településén. Az érintett helyi közösségek és a községi önkormányzat vezetői mellett az eseményen megjelent Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök is.

Az önkormányzat külön hangsúlyt fektet a község településeinek fejlesztésére. Mivel a beruházások zöme a község központjában, Magyarkanizsán valósul meg, az önkormányzat fokozottan is arra törekszik, hogy megvalósuljanak a települési helyi közösségek igényei is – hallottuk a helyszínen Fejsztámer Róberttől, a Gazdasági, fejlesztési és pénzügyi főosztály vezetőjétől.

„Amint az időjárás lehetővé tette, a község több településén is megkezdődtek az útépítési munkálatok, Velebiten és Kispiacon pedig már be is fejeződtek. Ez a két beruházás mintegy 70 háztartást érint közvetlenül, akiknek a jövőben nem lesznek olyan gondjaik a közlekedéssel, mint eddig. Kihangsúlyoznám, hogy ebben a két esetben sem az önkormányzat döntötte el, hogy hol legyen kiépítve az adott útszakasz, nem az önkormányzat határozta meg azt sem, hogy mekkora területet aszfaltozzunk. Az igények a helyi közösségtől érkeztek és ők határozták meg ezeket a fejlődési irányvonalakat. Mindkét útszakasz településen belüli és viszonylag kicsinek tekinthető, beruházás tekintetében mégis jelentős. Ezt nem mindig méterekben vagy négyzetméterekben fejezhetjük ki a legjobban, hanem, mint ebben az esetben is, a hasznosságában, amit viszont esetünkben a hetven érintett család jelent.”

Az alig több mint 200 lakosú Velebit dombra épült. Néhány utcájában emiatt komoly emelkedőket illetve lejtőket kell leküzdeniük a mezőgazdasági termelőknek, ami különösen nehéz, ha esős, sáros vagy éppen jeges, havas időjárási körülmények közepette szállítanak valamit a földes, esetleg valamilyen törmelékkel feljavított utakon. A Bogdan Jovanović utca kiaszfaltozása megszüntette az ott lakók ilyen gondjait. Az új, mintegy 300 méteres útszakasz 3 millió 900 ezer dinárból készült el.

Kispiacon a vásártér és a termőterületek megközelítése szempontjából van jelentősége a Testvériség-egység utcában 11 és fél millió dinárból kiépült, egy kilométer hosszú új útszakasznak, ami egyben a falut Orommal összekötő majdani út kezdete is. Korábban a helyi közösségnek az út nagy megterhelése miatt évente kellett költenie az útszakasz cserép- vagy csempetörmelékkel való feltöltésére – nyilatkozta Szarapka Ede, aki ugyancsak az április 24-i választások után került a falu élére

Bővebben:


Új utak Velebiten és Kispiacon

Aszfaltozott útburkolatok Kispiacon és Velebiten

Új aszfaltutak Kispiacon és Velebiten

Megoldódott a 30 éves probléma




Fotó: Puskás Károly építészmérnök