Фестивал хурки и кобасица у Адорјану 25. novembra је приређен седми пут, а целодневни кулинарски и културно забавни програм био је велика гозба за преко 10.000 посетилаца из војвођанских места и иностранства. У справљању кобасица и хурки такмичило се 109 екипа из Србије, Мађарске, Румуније и Словачке. Ова манифестација нама пуно значи, јер у село дође десет пута више посетилаца и гостију него што имамо становника, наглашава председник МЗ Адорјан Чаба Боршош.
Како је даље казао, много њих долази са стране на такмичење или да пробају какве се хурке и кобасице овде справљају.
Десет екипа стигло нам је из Мађарске, три су одустале због јутрошње густе магле, а из војвођанских места имамо екипа од Панчева, преко Мужље и Суботице, до Сомбора, похвалио се Боршош.
За најбољу екипу главна награда је двобраздни плуг и неке ситније награде укупне вредности 150.000, а укупни наградни фонд је око 600.000 динара.
После магловитог јутра, домаћине и посетиоце у Адорјану је огрејало сунце и изузетно весело расположење, уз наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца и других места. Организатори из Адорјана су се потрудили да сви посетиоци буду угошћени па је у време ручка за велику гозбу бесплатно подељено печених 8.500 кобасица и 1.500 хурки у земичкама.
За окрепљење и освежење од јутра до вечери бринули су и угоститељи, а добра је била понуда вашарких, занатских, сухомеснатих и других производа.
Међу бројним гостима био је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који каже да је био и на претходним манифестацијама у Адорјана и његов утисак је да је атмосфера изванредна, послужило је и лепо време, пуно је такмичарксих екипа и посетилаца.
Ова манифестација полако постаје бред Адорјана и кањишке општине. У овом моменту манифестација не значи превише у туристичкој понуди, али сигурно носи огроман потенцијал. Треба се определити да ли ће ово бити пре свега туристичка манифестација или за људе из околине који су заљубљеници свињокоља и специјалитета који се справљају за време свињокоља. Мислим да ту треба наћи равнотежу, али евидентно је да се из године у годину напредује...
За справљање кобасица и хурки на лицу места свака екипа је добила по пет килограма меса и изнутрица. Свако је месо млео и зачинио по свом рецепту, а екипа „Круменакер млинови“ из Бачког Петровог Села пажњу је привукла необичним патентом.
Машина за млевење намонтирана је тако да се уместо ручно, уз помоћ ланца меље покретањем педала бицикла, а како функционише овај јединствен изум лично је испробао и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.
Више информација:
Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки
|