| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.06.21.
Грожђе виси у огромним гроздовима

Винари на северу Бачке углавном очекују добар род грожђа, али то ипак варира од места до места.
Винова лоза појединих произвођача се веома лепо развија, са много рода, заправо, очекивани род никада није био тако добар као сада. Код других је међутим рани мраз учинио своје, ...

   2024.06.20.
Жетва пшенице је у пуном јеку

Принос се показао као врло прихватљив, пољопривредници наиме говоре о роду од 3-3,5 тоне по јутру. Поред тога је и садржај влаге у зрнима такође одговарајући. Пољопривредници се надају да ће у наредном периоду порасти откупна цена по килограму.
Жетва пшенице је, као и у случају ...

   2024.06.11.
Све више пољопривредника одлучује се за другу сетву

Један од разлога је што су успели да благовремено обаве жетву, а влажност земљишта је још увек одговарајућа. У оваквим ситуацијама, пољопривредници најчешће саде кукуруз, који касније или продају или користе као сточну храну.
У атару Орома обилно је падала киша. Падавине ...

   2024.06.10.
Рекордан број машина и посетилаца на Фестивалу трактора у Трешњевцу

Поред такмичарских дисциплина, за све учеснике су организовани дечији програми, продајни вашар и забавни програми.
Већ на самом почетку дефилеа било је јасно да ће ове године у истом учествовати рекордан број трактора. Више од 180 машина је у јутарњим часовима продефиловало ...

   2024.06.10.
Унапређење програма за учење српског језика као нематерњег

У Кањижи је у петак преподне одржано саветовање о унапређењу наставе на српском језику као нематерњем. Последњих година се примењује нова метода предавања српског језика у основним и средњим школама.
Суштина ове методе је да се води рачуна о томе из каквог окружења и језичких ...

 
Претрага
 

   2017.12.06.
Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки

Фестивал хурки и кобасица у Адорјану 25. novembra је приређен седми пут, а целодневни кулинарски и културно забавни програм био је велика гозба за преко 10.000 посетилаца из војвођанских места и иностранства. У справљању кобасица и хурки такмичило се 109 екипа из Србије, Мађарске, Румуније и Словачке. Ова манифестација нама пуно значи, јер у село дође десет пута више посетилаца и гостију него што имамо становника, наглашава председник МЗ Адорјан Чаба Боршош.

Како је даље казао, много њих долази са стране на такмичење или да пробају какве се хурке и кобасице овде справљају.

Десет екипа стигло нам је из Мађарске, три су одустале због јутрошње густе магле, а из војвођанских места имамо екипа од Панчева, преко Мужље и Суботице, до Сомбора, похвалио се Боршош.

За најбољу екипу главна награда је двобраздни плуг и неке ситније награде укупне вредности 150.000, а укупни наградни фонд је око 600.000 динара.

После магловитог јутра, домаћине и посетиоце у Адорјану је огрејало сунце и изузетно весело расположење, уз наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца и других места. Организатори из Адорјана су се потрудили да сви посетиоци буду угошћени па је у време ручка за велику гозбу бесплатно подељено печених 8.500 кобасица и 1.500 хурки у земичкама.

За окрепљење и освежење од јутра до вечери бринули су и угоститељи, а добра је била понуда вашарких, занатских, сухомеснатих и других производа.   

Међу бројним гостима био је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који каже да је био и на претходним манифестацијама у Адорјана и његов утисак је да је атмосфера изванредна, послужило је и лепо време, пуно је такмичарксих екипа и посетилаца.

Ова манифестација полако постаје бред Адорјана и кањишке општине. У овом моменту манифестација не значи превише у туристичкој понуди, али сигурно носи огроман потенцијал. Треба се определити да ли ће ово бити пре свега туристичка манифестација или за људе из околине који су заљубљеници свињокоља и специјалитета који се справљају за време свињокоља. Мислим да ту треба наћи равнотежу, али евидентно је да се из године у годину напредује...

За справљање кобасица и хурки на лицу места свака екипа је добила по пет килограма меса и изнутрица. Свако је месо млео и зачинио по свом рецепту, а екипа „Круменакер млинови“ из Бачког Петровог Села пажњу је привукла необичним патентом.

Машина за млевење намонтирана је тако да се уместо ручно, уз помоћ ланца меље покретањем педала бицикла, а како функционише овај јединствен изум лично је испробао и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Више информација:




Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки


Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер