Потомци личких солунских добровољаца, браћа Милош и Данило Кравић, наставили су традицију својих предака, па у селу Велебит, на традиционалан начин "пеку" ракију врхунског квалитета.
"Дестилерија "Браћа Кравић" производи само три врсте ракије. То су дуња, кајсија и виљамовка. Ракију производимо на традиционалан начин, у бакарним казанима. Приоритет нам није профитабилност производа већ квалитет иако, нормално, свако зна да је боље џаба седети него џаба радити", објашњава Данило Кравић.
Производња ракије је посао који браћа Кравић раде из задовољства, али и са великим успехом.
"Од овог посла човек не може да се обогати ако ради по "слову" закона и технолошким нормама. Међутим, од производње ракије може лепо да се живи ако се добро позиционирате на тржишту, а ми смо то одавно већ урадили", додаје Данило.
Ракије браће Кравић постале су бренд који је тражен на свим континентима. Њихова ракија служила се на устоличењу Патријарха Иринеја, а два узорка се налазе у музеју Парламента Мађарске, што је само део бројних признања за квалитет.
"Данас бројимо око 350 што домаћих што међународних признања која смо до сада освојили за наше ракије", каже Милош Кравић.
Ово је свакако једина дестилерија у којој ракију пече један политичар. Милош Кравић, председник Скупштине општине Кањижа, управо то чини, заједно са својим братом Данилом - и поноси се тиме.
"Производња ракије мени доноси душевну испуњеност и задовољство, а овај део политичког ангажмана је нешто смо сматрам као одговорност мене као личности, да на овим просторима дам неки свој скромни људски допринос за бољитак средине у којој живим", каже Милош Кравић, председник Скупштине општине Кањижа.
Више информација:
Ракија браће Кравић тражена на свим континентима
Личка етно кућа у селу Велебит
|