Породица Лукача и Илоне Бате из Хоргоша је повртарству посвећана скоро три и по деценије, и то након што је одустала од воћарства. Док се бавио воћарством породица Бате је у летњој сезони брескве, јабуке и крушке продавао је чак у Ровињу и другим местима у Истри, под воћем су неговали десетак јутара, а упоредо је у мањој мери било и поврћа, шећерне репе и житарица.
Повртарству су се окренули после распада Југославије, оставивши једно време само нешто засада воћа, па производе шаргарепу, зелен, кромпир и црни лук, а због плодореда у сетвеној структури се нађу и житарице.
- Свесни смо да народ мора да се храни, да оно што произведемо, уз доста труда, можемо најизвесније и најсигурније да уновчимо за тезгом на зеленој пијаци, а само мањи део поврћа продамо на велико. Додуше, било је периода када је и пазар на пијацама био бољи, али је добро што уз незнатну паузу имамо шта да купцима нудимо током целе године. За зимску понуду першуна, шаргарепе и кромпира сачувамо у хладњачи, јер како ми обични паори знамо да пара има само на пијаци, каже Лукач Бате.
Лукач и његова супруга Илона две тезге држе на пијаци у Кањижи, а у повртарству су остали и њихови синови Роберт, Габор и Петер, који су се распоредили на северу Бачке па робу продају на пијацама у Бачкој Тополи, Ади и Суботици.
Више информација:
Повртари из Хоргоша: Пазар најсигурнији на зеленој пијаци
|