Девети пут је организован Фестивал хурке и кобасице у Адорјану. На такмичење које одржано у оквиру манифестације пријавиле су се 132 екипе.
Фестивал је започео традиционалним свињокољем 30. новембра ујутро. Шурили су је са сламом. Након тога су екипе добиле састојке потребне за крвавицу и кобасицу. То је значило пет килограма изнутрица за крвавицу и 5 килограма масе за кобасицу.
Од 132-е екипе многе су дошле да се такмиче из Мађарске.
Чаба Боршош, оснивач фестивала, није у почетку веровао да могу да направе тако квалитетну манифестацију, наиме на дан фестивала у Адорјан посети близу 10 хиљада људи. "На крају новембра је Адрашов дан, и према обичајима некада су управо на тај дан почели свињокољи. Због тога смо одлучили да овај фестивал организујемо крајем новембра, ево сада већ девети пут. "
Иштван Пастор, председник СВМ-а је такође присуствовао манифестацији у Адорјану. Он је са задовољством приметио да се фестивал развија из године у годину: „Довољно је само погледати око себе и размислити о томе да је ово девета манифестација. Видим да је из године у годину све богатија и привлачнија, не само за мештане и грађане Кањиже, већ и за целу околину. Мислим да је фестивал прерастао у дан на који људи рачунају. Када крене сезона свињокоља онда сви знају да се у Адорјану одржава један тако леп догађај. "
На манифестацији су госте чекале бесплатне свеже крвавице и кобасице и богат изложбени вашар.
Више информација:
У Адорјану су и на дрвећу висиле кобасице
У Адорјану одржан IX Фестивал хурке и кобасице
|