Узгајање поврћа без хемикалија је све распрострањенија у Војводини, па тако и у Кањижи.
Исплати се размишљати о органској производњи, чак и у малим количинама, јер наши прехрамбени производи сигурно неће садржавати штетне материје, а поред тога су и укуснији.
Код органског произвођача Арпада Чикоша из Тотово Села, на 20 хектара постоји више од тридесет различитих култура, попут парадајза, паприке, патлиџана, али и слатког кромпира и кикирикија, као и 26-27 сорти ружа. Овај произвођач каже да је веома велика потражња за органским поврћем широм Војводине.
Цивилна организација „Мета Терра", која броји око 50 чланова, постала је место окупљања малих биопроизвођача у општини Кањижа. Моника Халас, председница удружења је рекла да органски произвођачи у Србији морају да испуњавају веома строге критеријуме, па многи због тога немају храбрости да почну тај посао. У Србији се само 0,2-0,3 процента свих произвођача бави органском производњом, што је веома мало у поређењу са Европском унијом, где то износи у просеку 3 процента.
Више информација:
Да ли органска производња има будућност?
|