Фестивал хурки и кобасица већ 11. пут се организује у насељу. Ове године за најпопуларнији програм у насељу пријавило се 117 екипа, од тога 20 из иностранства, које ће се такмичити у припремању хурки и кобасица.
Фестивал је започео традиционалним свињокољем након чега је товљеник и опрљен сламом. Након тога свака екипа је добила основни материјал потребан за хурке и кобасице, који се састојао од пет килограма меса и пет килограма изнутрица. Чим су добили основни материјал екипе су прионуле на посао, свака по већ провереном рецепту.
„Користимо само домаће зачине и додајемо тајне прилоге у њих. На столу је већ посуда са мешавином, то је домаће производње, направљена је од мангулице, свиње и сличног” каже Кристијан Жигмонд, учесник из Кањиже.
Припремљено јело ове године је оцењивао четрнаесточлани жири који је – како кажу – имао тежак задатак. С једне стране због тога што је требало пробати више од 100 јела, с друге стране пред њих су доспеле укусне хурке и кобасице међу којима је тешко изабрати.
„Добра хурка и добра кобасица носе обележје средине. То значи да се у северној Бачкој ставља у њих само со и бибер, а Банаћани у хурке стављају још и селен и друге зачине. Зачињавање кобасице у северној Бачкој се ради само сољу, добром црвеном паприком, бибером, белим луком, кимом. Код Банаћана су исти ови зачини, али све иде без паприке” каже Андраш Варбаи, председник жирија.
Фестивал већ више година има великог успеха. Они који се нису такмичили, такође нису остали без укусног залогаја, јер су организатори припремили хиљаду порција хурке и 9.000 порција кобасица.
„Пошто је пријављено 117 екипа, требало је заклати 117 свиња, од изнутрица, овде на прераду и за дељење утрошено је комплетно месо од 25 или 26 комада свиња” каже Чаба Боршош, организатор.
Током читавог дана посетиоце је забављала музика свадбарских оркестара, а наступиће и више естрадних звезда. Концерт оркестра „Магна Цум Лауде” започеће од 20.30 часова.
Више информација:
У Адорјану поново на трпези хурке и кобасице
|