Традиционални, свеже припремљени, свињокољски доручак и ручак, кифлице и добра атмосфера-тако се може описати догађај “Торкош Субота” у Хоргошу. Манифестација је имала и хуманитарни какактер. Програм је организовало Удружење грађана “Јувениор”.
Након традиционалног свињског печења, доручак се састојао од крвавице, јетре и сланине. Посетиоци су могли да дегустирају специјалитете који се се пекли на лицу места. Золтан Берењи је такође помогао у припреми меса.
“Сад сечемо сланину, која је за пржење, ово што сад овде радимо. Јетра је већ исечена, крвавица је припремљена, издинстана је. Након тога сечемо бутове, котлете и имамо процес рада који нам омогућава да то наставимо и на крају да опсечемо шунке, ко жели да их купи, њему то дајемо."
Манифестација није заборавила ни на сладокусце. Анита Вереш Туру је припремила 60 порција кифлица, пуњених џемом и еурокремом.
“Заправо, рецепт сам научила од маме, то је једноставно тесто, које се онда намаже масноћом. Што се тиче састојака, млеко, брашно, уље, шећер, со, жуманце. Морате га месити све док не порасте, пустити га да мало одстоји, а затим га премазати масноћом и опет пустити да одстоји."
Осим укусних залогаја, на овој манифестацији су се могли купити и рукотворине те кувано вино.
Нора Шош, председница Удружење грађана “Јувениор” Хоргош је нагласила: „ Удружење грађана “Јувениор” је ове године по други пут организовало хуманитарну акцију под називом “Торкош Субота”. Мислили смо да постоји потреба да окупимо заједницу и да уживати у дегустацији добрих специјалитета током периода Поклада. Као резултат искуства из претходне године и учења на нашим грешкама, ове године су већ три товљеника прерађена."
Догађај је имао и хуманитарни карактер. Организатори ће прикупљени новац донирати цркви.
Више информација:
Суботњи хуманитарни свињокољ у Хоргошу
|