Винари на северу Бачке углавном очекују добар род грожђа, али то ипак варира од места до места.
Винова лоза појединих произвођача се веома лепо развија, са много рода, заправо, очекивани род никада није био тако добар као сада. Код других је међутим рани мраз учинио своје, па има оних који очекују губитак приноса од око 20 одсто, у односу на прошлу годину.
У винограду Нандора Бироа грожђе виси у огромним гроздовима. Овај винар из Хоргоша ове године очекује веома добар род. Како је рекао, већи део посла је већ завршио, сада се гроздови морају заштитити од сунца.
„Код мене је превише добро, одавно није било овако добро, наравно да то зависи од места до места, јер овај мој крај, ова мала пешчана површина, ово земљиште има тачно 80 центиметара плодне земље, због тога ово грожђе може добро да се развија, а поред тога, све је то још увек у дивље, дакле накалемљено је, тако да може да покупи воду из велике дубине, чак и ако је суша, још увек може нормално да роди на њему.”
Породицу Кароља Фаркаша у Хоргошу смо затекли у послу. Према речима овог газде, временске прилике у протеклом периоду биле су и повољне и неповољне за грожђе. Ипак, рани мраз је узео данак у њиховом винограду, па очекују губитак приноса од око 15-20 одсто, у односу на прошлу годину.
„Пре раних пролећних мразева грожђе је већ доста никнуло, тако да је било значајних оштећења од мраза, а онда је уследила ова врућина која је толико извукла грожђе, да смо далеко испред. Рецимо три недеље, али мислим и месец дана, пошто су бобице раног грожђа већ почеле да светле.”
Пољопривредници са којима смо разговарали имају засаде на неколико хектара, и од највеће количине грожђа ће се правити вино, али за стоно грожђе је сада најважније да сунце не спржи бобице, па се за сада исплати оставити гроздове прекривене лишћем.
Више информација:
Грожђе виси у огромним гроздовима
|