| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.06.16.
Сезона Фк. Потисје

У петак 13. Јуна смо имали прилику да се осврнемо на прошлосезонске успехе фудбалског клуба Потисје из Кањиже, тим поводом наш саговорник је био председник ФК. Потисје Далибор Црквењаков.   
Црквењаков је изјавио да је клуб постигао један од својих најважнијих циљева ...

   2025.06.16.
Уз нешто оклевања, Тиски цвет започео свој плес

Спорије него што је очекивано, постепено, али започео је плес инсеката на војвођанском делу Тисе, код Кањиже. 
Из године у годину огромно интересовање прати ову природну појаву, цветање Тисе и ројење инсеката. Многи су већ у петак изашли на обалу реке како би пратили ову ...

   2025.06.10.
„ОТВОРЕНИ ПОДРУМИ ХОРГОША“ ОКУПИЛИ ЉУБИТЕЉЕ ДОБРЕ КАПЉИЦЕ

Своје подруме отворили су за љубитеље вина хоргошки винари и виноградари манифестацијом „Отворени подруми Хоргоша“, у коју се први пут укључило пет винара. 
Они су се удружили и организовали, како би се нашли на винској мапи и на што репрезентативнији начин вина ...

   2025.06.10.
Воће има папрену цену

На домаћем тржишту воћа ове године очекује се значајан пад приноса услед оштећења од мраза. Тако је и у околини Кањиже, где су кајсије, трешње и неке ране сорте вишања измрзле. Код тих воћних култура произвођачи ће моћи да уберу само минималне количине плодова. 
Произвођачи ...

   2025.06.05.
У Стонотениском клубу Хоргош се 4.јуна огранизовао Спортски дан

У Стонотениском клубу Хоргош се 4.јуна огранизовао Спортски дан за особе са сметњама у развоју који је реализован у оквиру њиховог текућег ИПА пројекта. Том приликом су корисници дневног боравка за особе са инвалидитетом “Барка” из Кањиже и ученици са инвалидитетом ...

 
Претрага
 

   2025.06.10.
„ОТВОРЕНИ ПОДРУМИ ХОРГОША“ ОКУПИЛИ ЉУБИТЕЉЕ ДОБРЕ КАПЉИЦЕ

Своје подруме отворили су за љубитеље вина хоргошки винари и виноградари манифестацијом „Отворени подруми Хоргоша“, у коју се први пут укључило пет винара. 
Они су се удружили и организовали, како би се нашли на винској мапи и на што репрезентативнији начин вина из својих подрума представили љубитељима добре капљице, коју справљају од грожђа из својих винограда.  
Старт ове винске туре био је из винарије Золтана Ваша из центра најсевернијег места , одакле су након дегустације посетиоци до других подрума могли организованим превозом комбијем и запрегама, или својим возилима. Хоргошки винари шансу виде и у развоји вин ског туризма на овом подручју. 
– Сличних манифестација има у Мађарској и ми смо тај начин презентације једноставно копирали, како би наше вина представили љиубитељима вина. Из свх подрума имамо доста добрих вина, од рајнског ризлинга до аутохотних сорти кевидинке, езерјо, шардонеа и других, а код мене има и фурминта, тако да је доста широк асортиман. Љубитељи вина су показали велику заинтересованост, тако да ће манифестација постати традиционална – каже Золтан Ваш.  
Он истиче да се вреди бавити винарством у сваком смислу, наглашавајући да вреди грожђе преточити у вино, а и да време проведено  у природи у лепоти винограда увек прија. – На подручју Суботичко-хоргошке пешчаре вина са песка се разликују од с вих осталих и мислимо да их љубитељи вина посебно цене – наглашава Ваш.  
На дегустацији смо затекли групшу Руса, који су уживали у добрим капљицама. Никита Попов, који је веч неколико госина житељ Хоргоша, али и чланови ове дружине имали су само речи хвале, за квалитет вина и домаћине. 
- Пробао сам вина, Шпанска, ранцуска, Италијанска и многа друга, али мени су најбоља наша домаћа из подрума Золтана Ваша, али и других хоргошких подрума. Јако су квалитетна и бела и црвена хоргошка вина – утисак је Никите Попова.  
У виногорју Суботичко-хоргошке пешчаре Хоргош је некада заузимао изузетно место, јер према речима доајена међу хоргошким виноградарима и винарима Нандора Бироа, продукција из овдашњих винограда била је годишње и преко 300 вагона вина.  
– Драго ми је да смо се покренули да урадимо нешто за обнављање и унапређења виноградарске производње, посебно због некадашње традиције и производње која је овде остваривана уз границу, посебно аутохтоних сорти кевидинке, езерјо и траминца. Имам засад винове лозе од 11.000 чокота, за справљање пет врста црвених и три врсте белих вина, али идуће сезоне имаћу на роду још две сорте које сам прибавио из Мађарске. Углавном од свих сорти винове лозе буде довољно грожђа за квалитетна вина. Прошле сезоне јако сам био задовољан квалитетом и сласти грожђа, такође и винима, а ова сезона је добро почела па верујем да ће и из ове бербе бити добрих вина – оптимиста је Биро. 

Више информација:   




„ОТВОРЕНИ ПОДРУМИ ХОРГОША“ ОКУПИЛИ ЉУБИТЕЉЕ ДОБРЕ КАПЉИЦЕ