
У општини Кањижа највећи део јечма је већ пожњевен, има парцела на којима је почела и жетва уљане репице, а за неколико дана ће сазрети и пшеница. Већина произвођача је задовољна приносима, али су и ове године разочарани откупним ценама.
У атару Орома највећи део јечма је већ пожњевен, а жетва је у околини почела пре недељу дана. Принос по јутру креће се између 3,5 и 4 тоне. Према речима надлежних, жетва је започела споро јер су на неким парцелама усеви неуједначено сазрели.
Бернард Вајда, откупљивач из Орома каже:„Род је добар, нема проблема са квалитетом, хектолитарска маса је добра, али су секундарни класићи заостали за главним и они ће касније сазрети. Други проблем је тамо где је јечам полегао услед олуја – ту је кренуо нови раст, има много секундарних класића и то ствара потешкоће.“
Неуједначено сазревање и отежана жетва утичу и на пријем робе и на откупне цене. Јечам са превисоким садржајем влаге мора да се класификује одвојено јер није погодан за складиштење.
Откупљивач каже да неки произвођачи одмах продају усев након жетве, док други – поучени претходним искуствима – радије складиште. Једини разлог за то је ниска откупна цена. Тренутно произвођачи могу да продају јечам по цени од 17 динара по килограму, док су прошлогодишњи род пре месец дана продавали за 30 динара.
„Можда ће тржиште бити засићено, али мислим да неће бити проблема са пријемом јер постоји довољан капацитет за складиштење.Ко може, складишти код куће – на таванима и у различитим складишним просторима“, додао је Вајда Бернард.
Због све топлијег времена, време жетве различитих култура све се више поклапа. Док се у атару Кањиже јечам може видети само на појединим парцелама, на неким местима је већ почела и жетва уљане репице. Очекивани принос износи око 1,5–2 тоне по јутру, док се откупна цена креће између 50 и 55 динара.
Произвођачи и стручњаци сматрају да ни пшеница неће дуго чекати. Ако се настави топло и суво време, комбајни ће и на те њиве ући у наредним данима. И код пшенице се очекују добри приноси, а откупна цена је слична као код јечма – креће се између 17 и 19 динара.
Ержебет Бата, председница Удружења пољопривредника Кањиже каже: „Знамо да цена увек зависи од приноса, и тек пред крај жетве, када се види и количина и квалитет, добијемо конкретну цену. Мислим да 20 динара не може да покрије трошкове улагања, репроматеријала и осталих издатака – 25 динара плус ПДВ је цена од које би можда произвођачу остало нешто.“
Према мишљењу стручњака, за две недеље ће сви усеви из јесење сетве бити пожњевени у Војводини.
Више информација:
|