
У подручјима где је воће имало довољно влаге, произвођачи ће моћи да уберу квалитетно грожђе. Шећер у њему је висок, а винари настоје да очувају киселост, па се очекује да ће и овогодишња вина бити веома укусна.
На подручју Хоргоша грожђе се бере већ од раних јутарњих сати. У винограду Нандора Бироа готово све сорте су већ сазреле. Неке сорте мораће да се уберу још у августу, јер ако презру, врућина ће из плодова „извући“ киселине. Садржај шећера у овогодишњем роду је такође изнад просека, и креће се, у зависности од сорте, између 19 и 23 степена.
Нандор Биро, виноградар из Хоргоша, изјавио је: „Узео сам једну бобицу и ставио је у овај уређај за мерење шећера. Ово ми је сада нешто ново. Не знам да ли видите, али управо сам је убацио – погледајте садржај шећера у грожђу: 21,1 степен.”
По мишљењу виноградара, временски услови ове године су били повољни за воће. У просеку, са једне лозе може се убрати 70 декаграма до 1,5 килограма грожђа, али овде се види да на неким лозама има знатно више гроздова. Пролећни мраз није направио штету, једино је падавина било мало. Количина и квалитет рода у великој мери зависе и од саме локације винове лозе – додао је Нандор Биро.
„Моје земљиште је дубоко 80 центиметара. Тамо где је на површини само нанета ветром ношена песковита земља, слој од 20–30 центиметара сада је у великом проблему. У суштини, недостатак воде је видљив свуда, а код мене се овде примењује европски начин укорењивања на једном крају парцеле, односно на горњем крају где постоји разлика од једног метра, и тамо сам приметио малу сувоћу.”
Потражња за грожђем је веома висока. Због недостатка падавина, квалитетно грожђе успева да се произведе само на ограниченим местима. Цена бобичастог воћа тренутно износи око једног евра, док је прошле године просечно била свега 80 динара.
Акош Балинт, виноградар из Кањиже, изјавио је: „Све је поскупело, па ће и грожђе, разумљиво, бити нешто скупље него прошле године. То је очекивано, јер су поскупели пестициди, гориво, радна снага, као и хлеб. Због тога ће и цена грожђа бити виша него прошле године.”
Винари се надају да ће, због квалитетног грожђа, вина ове године бити веома укусна.
Више информација:
Берба је започела на територији Хоргоша
|