| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.08.15.
Vasárnap Szent István és Újkenyér ünnep Magyarkanizsán

Magyarkanizsa egyik legszebb és legnagyobb ünnepe minden évben a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep, amelyet minden évben az augusztus 20-a előtti vagy utáni hétvégén tartanak meg az önkormányzat szervezésében. Idén augusztus 18-án, vasárnap várják majd a polgárokat a Tisza-parti kisváros főterére. Most is több koncertet hallgathatnak meg az ünneplők, lesz kézműves vásár, vidámpark, számos gyermekfoglalkozás. A programokat Vranić Váradi Lívia ismertette ...

   2024.08.12.
Tervben van az MI bekapcsolása a közigazgatás munkájába

Magyarkanizsán a tavaly megalapított IT Hub központban ez év áprilisában indult el a ChatGPT és prompt tervezés címet viselő képzés- és előadássorozat, amely a szabadkai székhelyű ErdSoft és Jusoft cégek szakmai támogatásával valósult meg. A lebonyolításhoz szükséges pénzügyi keretet és a műszaki hátteret Magyarkanizsa önkormányzata biztosította.
A meghirdetett helyek gyorsan beteltek, ami azt bizonyította, hogy a téma izgalmas, hasznos, időszerű és ...

   2024.08.12.
Kézművesek között Tóthfaluban

A tóthfalui Kaszap István Kollégiumban megtartották a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának népi kézművestáborát, amelynek augusztus 6. és 9. közötti második turnusában a résztvevők a népiékszer-készítés, bútorfestés, cipészmesterség és a kosárfonás fortélyait leshették el az oktatóktól. Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szakmunkatársa elmondta, hogy a táboruk elsődleges célja a közös alkotás, valamint, hogy a résztvevők ...

   2024.08.12.
Lezajlott a 10. Malomfesztivál

Az oromi Malomfesztivál egyik legnagyobb jellegzetessége a különleges hangulata: a természet közelsége, a vidék, az egyszerűség és a résztvevők sokszínűsége mindig egyedülálló élményt nyújt a látogatók számára, és nem volt ez másként az idén sem. A mindenki számára nyitott és befogadó légkört teremtő fesztivál utolsó, szombati napján sem volt idő unatkozni, hiszen a fesztiválozók már a kora délelőtti óráktól kezdődően több helyszínen vehettek ...

   2024.08.12.
Kezdődik az egyhetes Lábtenisz bajnokság

Szombaton tartják meg Magyarkanizsán a 42. Futó- és Úszómaratont, de a jövő héten is lesz egy sportesemény. Augusztus 12-én, hétfőn kezdődik és szombatig tart majd a Lábtenisz bajnokság a Tisza Grundon.
A lábtenisz vagy közismert nevén lábtengó az 1920-as években terjedt el Közép-Európában. Eredetileg egy vízszintesen felfüggesztett kötél felett játszották, amit később hálóval helyettesítettek. A játékosok a kezükön kívül a test összes részével ...

 
Keresés
| Oktatás |
 

   2024.08.12.
Tervben van az MI bekapcsolása a közigazgatás munkájába

Magyarkanizsán a tavaly megalapított IT Hub központban ez év áprilisában indult el a ChatGPT és prompt tervezés címet viselő képzés- és előadássorozat, amely a szabadkai székhelyű ErdSoft és Jusoft cégek szakmai támogatásával valósult meg. A lebonyolításhoz szükséges pénzügyi keretet és a műszaki hátteret Magyarkanizsa önkormányzata biztosította.
A meghirdetett helyek gyorsan beteltek, ami azt bizonyította, hogy a téma izgalmas, hasznos, időszerű és jövőbemutató volt. A 12 hét képzés után a héten vizsgával zárult a tanfolyam, amelyre csütörtök délután ellátogatott Fejsztámer Róbert polgármester is, hogy köszöntse a vizsgázókat, s ajándékkal jutalmazza a legszorgalmasabb résztvevőt.
A szakmai hátteret biztosító szabadkai ErdSoft cég részéről Erdudac Dániel nyilatkozott a sajtónak a képzésről, aki örömmel konstatálta, hogy nagyon sok jelentkező volt. Volt egy pont, amikor annyi látogató érkezett, hogy nem volt elég számítógépük a számukra, mondta.
- Nagyon jó volt látni, amikor a résztvevők újra és újra megdöbbentek, hogy mi minden az, amit meg tudnak tenni a mesterséges intelligencia használatával, s mihez nem szükséges már gyakorlatilag a hagyományos munka. A célunk az volt, hogy a kurzuson résztvevők megtanulják, hogyan használhatják a hétköznapjaikban a mesterséges intelligenciát, s hogy bemutassuk, mennyire széles területen használható. Elkezdtük a szövegírással, a fordításokkal, a táblázatok kezelésén át útvonaltervezéssel, kirándulások megszervezésével. Egy alkalommal zenét is írtunk, dalokat készítettünk mesterséges intelligenciával.
Mi a tanfolyam tapasztalata? Ez a szint megfelelő-e a magyarkanizsai fiatalok tudásának? Milyen további képzéseket terveznek és milyen szinten?
- Én azt gondolom, hogy jó helyről indultunk, hiszen volt, aki már ismert bizonyos technológiákat, volt, aki egyáltalán nem értett hozzá, volt, akinek még a számítógép bekapcsolása is gondot okozott az elején. Amire büszke vagyok, hogy mindenki elsajátította az alapokat, s eljutottak egy olyan szintre, ahol már nem ijednek meg a kérdésektől, mindenki tudja, hogyan használja a mesterséges intelligenciát.
Milyen visszajelzések voltak a hallgatók részéról? Mondták-e, hogy milyen további képzéseket szeretnének?
- Folyamatosan jöttek a kérdések, igaz, az előadásokat is úgy alakítottuk, hogy közben lehetőség volt kérdésekre, s elmondták, hogy mi mindent szeretnének még megtanulni. Számtalan területbe belekóstoltunk, s bízunk benne, hogy bizonyos területekre fókuszálva tudjuk megszervezni az elkövetkező, mélyebb képzéseket - mondta Erdudác Dániel.
Takács Tamara foglalkozása jogász, s úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligencia megismerése segíteni tudna a munkájában, s ez a tanfolyam 12 hete alatt be is bizonyosodott.
- Azért jelentkeztem a tanfolyamra, mert egyrészt érdekelt a téma, másrészt a munkahelyemen is hasznosíthatom a tanultakat. Az élet minden területén azt látom, hogy egyre fontosabb lesz a mesterséges intelligencia, s alapvetően az informatikai tudás is, s hogy mindezt itt ingyenesen meg tudtuk kapni, az kiváló lehetőség volt mindenki számára.
A mesterséges intelligenciát a saját szakmájában hogyan tudja hasznosítani?
- Jogászként rengeteg szöveget kell írnom. Ha az MI nem is ismeri a legfrissebb jogszabályokat, egyrészt már az is nagy segítség, ha nem magamnak kell megírnom a szöveget, csak lektorálni az MI által létrehozott fogalmazványt, de a kutatásban is tud segíteni. Felteszek egy konkrét kérdést, mint például, hogy az EU új koromkibocsátási szabályozásának mi a lényege, s ezt mondja el úgy, hogy egy laikus is értse, hogy az ügyfeleim számára könnyebben át tudjam mindezt adni.
Ha lesznek újabb képzések, jönni fog-e, illetve milyen témakörökről szeretne hallani?
- Természetesen jönni fogok. A mesterséges intelligencia mellett engem bármi érdekel, ami nem kódolás vagy a hagyományos informatikai vonal, ahol kell egy kis kreativitást is használni.
Képzések pedig lesznek a központban, erősítette meg Fejsztámer Róbert polgármester.
- A központ 2023 végi megalapításával az volt a cél, hogy Magyarkanizsát is felhelyezzük a digitalizációs térképre. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudunk versengeni egy Szabadka, Újvidék vagy Belgrád méretű nagyvárossal, viszont az informatikán keresztül el tudjuk hozni az itt élőknek is azokat az újításokat, technológiákat, innovációkat, amik vagy a mindennapi életükben tudnak segíteni nekik, vagy pedig hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy elindítsanak egy vállalkozást vagy szakmailag tovább tudják képezni magukat.
A polgármester elmondta, hogy a maga részéről nagyon örül ennek a 12 hétnek, ameddig tartott ez az első blokk, s bízik benne, hogy a szakmai színvonal továbbra is megmarad.
- Arra biztatnék mindenkit, hogy használja ki ennek az épületnek a kapacitásait, hisz ez az épület nemcsak képzésekre lett kitalálva, hanem arra is, hogy azok, akik otthonról szeretnének dolgozni, illetve egy irodai környezetben, azok eljöhessenek, vagy céget szeretnének alapítani, de nem tudják, hogy hogyan kezdjenek neki, mik az első lépések, azok itt mindannyian meg tudják találni a helyüket. Nagyon remélem, hogy a 2025-ös év már arról fog szólni, hogy magát a digitalizációs fejlesztéseket, a digitalizációs irányvonalakat meg tudjuk mutatni a polgárok szélesebb körének is.
Az a terv, hogy az önkormányzat elindul egy olyan fejlesztési úton, ami azt fogja eredményezni, hogy a lakosság egyre szélesebb köréhez igyekeznek majd elvinni azokat az innovációs lehetőségeket, szoftvereket, adminisztrációs könnyítéseket, vagy éppen pénzügyi háttereket, amelyeken keresztül kényelmesebbé tudják tenni az életet, s az eligazodást az informatikai szférában, fogalmazott Fejsztámer Róbert.
- Ha szabad így mondanom: Magyarkanizsa a kisvárosi milliőjéből igyekszik feltörni, s odakönyökölni a nagyvárosok innovációs és informatikai fejlesztései mellé. Természetesen közben nem elhanyagolható az sem, hogy mögöttünk áll az Innovációs minisztérium, valamint az Újvidéki Technológiai és Informatikai Fejlesztési Központ. Mindkét helyről kapunk olyan háttértámogatást, amit itt helyben utána kamatoztatni tudunk.
A résztvevők elmondták, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan tudják alkalmazni saját munkájukban. A község vezetésében, a közigazgatásban esetleg lehet-e hasznosítani? - kérdeztük a polgármestert.
- Amikor azt mondtam, hogy a 2025-ös évben szélesíteni szeretnénk a skálát, hogy sokkal több emberhez elérjenek ezek a fejlesztések, akkor ez is benne van a pakliban. A közintézményekben dolgozó emberek képzése is fontos, s az új eszközöknek a használatát is be kell vinni a közigazgatásba. Így tudjuk felgyorsítani a folyamatokat, hasznosabbá tenni mindazt a munkaórát, amit emberek néha teljesen felesleges dolgokkal töltenek, gondolok az adminisztrációra, papírrakosgatásra vagy éppen adatbányászásra. Helyettük egy szoftver vagy egy informatikai fejlesztés mindezt percek alatt meg tudná csinálni.
Lépést kell tartani a világ fejlődésével, Magyarkanizsa erre törekszik, s ezt kell tenni mi magunknak, polgároknak is. Érdemes lesz tehát figyelni, hogy milyen képzéseket szerveznek majd az IT Hub központban, s jelentkezni a tanfolyamok valamelyikére.
Bővebben:

 




Magyarkanizsán tervben van az MI bekapcsolása a közigazgatás munkájába