Magyarkanizsa jó hangulatban, méltósággal ünnepelt

2016.08.23.
 

Magyarkanizsán, az önkormányzat szervezésében, augusztus 20-án és 21-én volt a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep. Az ünnepségsorozat szombaton délelőtt katolikus ünnepi szentmisével indult a Szent Őrangyalok templomban, majd délután a Dobó Tihamér Galériában megnyílt a Kenyeres Ivanka magángyűjteményéből összeállított Barátaim című képzőművészeti kiállítás, amellyel a Vajdasági Képzőművészeti Kör civil szervezet elnöke szerette volna köszönteni legnagyobb ünnepünket. Ivanka 73 alkotást választott ki gazdag gyűjteményéből, amelyek között egykori és mai vajdasági illetve szerbiai, boszniai, magyarországi, szlovákiai és romániai festők munkái is megtalálhatók. Az igazán reprezentatív kiállítás megnyitóját színes művelődési műsor vezette be, amelyben fellépett a Tiszamenti Tamburazenekar és a Cifraszűr Vegyeskórus, de szerzőik tolmácsolásában elhangzottak a házigazda Kenyeres Ivanka, továbbá Kecskés Takács Éva, Snežana Kujundžič és Stevan Smuđa költeményei, a megnyitón pedig a galéria vezetőjének, Pósa Károlynak a verse is. A kiállítást a Vajdasági Képzőművészeti Kör egyik alapítója, Kerekes Sándor szabadkai festőművész nyitotta meg.

Ezt követően az Art Café teraszán Magyarkanizsa testvérvárosának, Kiskunhalasnak a Lorántffy Zsuzsanna nevét viselő kamarakórusa mutatkozott be, majd az ünneplők a Művészetek Háza mozitermében megtekintették az István a király című rockopera filmes változatát.

A szombati események sorába kívánkozik még a Természetjáró Egyesület II. Barátság kerékpártúrája is. Szombat délelőtt 9 órakor ugyanis 28 kerékpáros vágott neki a Kiskunhalasra tervezett útnak, ahova a kora délutáni órákban meg is érkeztek és részt vettek a halasi ünnepségen. A társaság, mintegy húsz kiskunhalasival felerősítve vasárnap délelőtt indult vissza Magyarkanizsára, ahova délután 2 óra körül érkezett meg. A túrázók elmondása szerint a túra nagyszerűen sikerült, a magyarországi testvérvárosban kiváló fogadtatásban volt részük, amit ők is igyekeztek viszonozni az őket hazakísérő, majd kerékpáron távozó halasi barátaiknak.

A vasárnap katolikus és pravoszláv kenyérszenteléssel és felvonulással kezdődött, majd a város főutcáján és főterén gyermekfoglalkozások és érdekesnél érdekesebb programok egész sorával folytatódott. A legkisebbeket szórakoztató budapesti Apacuka együttes óriási sikert aratott fellépésével. Az erre az alkalomra meghirdetett rajzpályázatra több mint száz képet küldtek be a gyerekek, amelyeket a szervező önkormányzat a városháza előcsarnokában tett közszemlére. Pálfi Kriszta, az Apacuka énekesnője elmondta, hogy a rajzok bekerülnek az együttes készülő videoklipjébe.

Amíg a gyerekek a zenekarral énekeltek vagy a pónilovakon lovagoltak, netán a lunaparkban ütötték el éppen az időt, a felnőttek a főutca egész hosszában húzódó kirakodóvásár gazdag kínálatából válogathattak. Ebédidő alatt sem ürült ki a város központja, hiszen sokan az otthoni főzés helyett a főtéren sátrakat állító helyi éttermek kínálata mellett döntöttek.

Délután a község művelődési egyesületei léptek színpadra, majd kiosztották a Legszebb kenyér verseny díjait, amelyekért magánszemélyek, civil szervezetek és hivatásos pékségek versenyeztek. Egyéniben Zsoldos Attila bizonyult a legjobbnak, aki a nagymamája által készített kenyérrel nevezett be, a civil szervezetek mezőnyében a versenyben először induló magyarkanizsai EU-Point Egyesület nyert, a pékségek közül pedig ismét a helybeli Braća-4 pékség kenyere lett a legszebb.

Az ünnepélyes kenyérszegést és a polgármesteri köszöntőt megelőzően a Megasztár-győztes Tolvai Reni koncertje következett.

A népszerű énekesnő fellépését követően Fejsztámer Róbert polgármester szegte meg a megáldott kenyeret és osztott ki egy-egy darabot azoknak, akiknek szimbolikus részük volt az idei búzatermés sikerében. Köszöntőjében a polgármester Szent István király életét és munkásságát méltatta.

„A keresztény magyar állam megteremtőjeként nemcsak a magyar, hanem az európai történelemben is kiemelkedő helyet tölt be alakja és életműve. Az az életmű, amelynek egyik legfontosabb eleme az első magyar törvények meghozatala volt. Azért ugyanis, hogy a megszerzett területeket egyben tudja tartani, szabályokat kellett lefektetnie és törvényeket hoznia... Ő egy olyan államférfi volt, aki nem hetekre, hónapokra, évekre, hanem évszázadokra gondolkodott előre... A mű, amelyet I. István király létrehozott, több mint ezer esztendeje áll. Ma, itt a magyarkanizsai ünnepségen fejet hajtunk első királyunk ezeréves alkotása előtt” - mondta egyebek mellett Fejsztámer Róbert polgármester.

A köszöntő után, miközben a polgárok is megkapták a maguk az új lisztből készült cipóját, az újvidéki Káosz civil szervezet animátorai szórakoztatták az egybegyűlteket, majd színpadra lépett a legjobban várt sztárvendég, a magyar könnyűzenei élet Romhányi Józsefeként is emlegetett Geszti Péter, aki régebbi dalaival és az új lemezén szereplő válogatással nagyszerű perceket szerzett az ünneplőknek.

A magyarkanizsai kétnapos ünnepség tűzijátékkal zárult. Mivel a közeledő hidegfront a tűzijátékig még nem érte el Magyarkanizsát, az ünneplők többsége ott maradt a főtéren és kellemes beszélgetéssel töltött el még egy-két órát a vendéglősök sátrai alatt.
Bővebben:


Magyarkanizsa jó hangulatban, méltósággal ünnepelt

Kenyérünnep volt Magyarkanizsán

Szent István-nap és az újkenyér ünnepe Magyarkanizsán

Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

Az államalapító királyunkat ünnepeltük

Szent István-nap és Újkenyér-ünnep 2016


Szent István-nap és Újkenyér-ünnep városunkban

Sztárparádé



Fotó: Puskás Károly építészmérnök