Meghosszabbított munkaidő, december 25-ig

2020.12.22.
 

A Szerb Köztársaság Kormánya elfogadta a válságtörzs javaslatait, melyek szerint a bevásárlóközpontok, a ruházati cikkeket árusító üzletek, a fogadóirodák, a szerencsejáték-helyek és a játszóházak munkaideje hétköznapokon 20 óráig tart. A vendéglátóhelyek (kávézók és éttermek) munkaideje hétfőtől péntekig szintén 20 óráig tart, azzal hogy 17 és 20 óra között nem engedélyezett a zenesugárzás. A munkanapokon szintén 20 óráig dolgozhatnak a kozmetikai, a fodrász- és a szépségszalonok, valamint a sport és rekreációs tevékenységet biztosítók - az edzőtermek, fitness-központok, a medencék, a wellness-központok, a sportsátrak alatt lévő labdarúgó-, kosárlabda- és teniszpályák, illetve más rekreációs sportágak pályái.

Az új rendelkezések december 21-én léptek életbe és december 25-ig lesznek érvényben, az illetékes felügyelőségek pedig ellenőrzik ezen intézkedések tiszteletben tartását. A korábban meghozott intézkedések szerint az éttermek az ételkihordást állandó jelleggel, a hét minden napján, 24 órában végezhetik, ahogy más vállalkozók is, amelyeknek ez képezi az üzleti tevékenységük alapját. A gyógyszertárak és benzinkutak (üzemanyag tankolásra) állandóan nyitva tarthatnak, korlátozás nélkül. Az orvosi rendelők és laboratóriumok, melyek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, egész nap dolgozhatnak, beleértve a hétvégét is. Az élelmiszerüzletek, a boltok és a kiskereskedelmi objektumok, valamint a trafikok és kioszkok, és más hasonló objektumok, melyekbe alapvetően nem kell belépni a vásárlás során, 21 óráig tarthatnak nyitva hétköznapokon és a hétvégén is. A kultúra területén működő intézmények és objektumok, vagyis a mozik, színházak, múzeumok és galériák december 21-től minden nap 21 óráig dolgozhatnak.

Magyarkanizsa község csatlakozik a Szerb Köztársaság Kormányának és a válságtörzsnek azon kéréséhez, mellyel a polgárokat felelősségteljes magatartásra kérte, valamint arra, hogy óvják saját és családjuk egészségét. Az intézkedések tiszteletben tartásával és a felelősségteljes viselkedéssel megóvhatjuk az egészségügyi rendszerünket is. A további járványügyi intézkedések és javaslatok, mint a védőmaszk kötelező használata zárt térben és szabadtéren is, amennyiben nem megoldható a távolságtartás, a rendszeres kézmosás, az emberek közötti előírt távolság betartása, a felületek fertőtlenítése, valamint a helyiségek gyakori szellőztetése, mind érvényben maradnak.