Együtt ünnepelve kézzelfoghatóvá válik az összetartozásunk

2023.08.21.
 

Gazdag programmal ünnepelte meg Magyarkanizsa vasárnap augusztus 20-át, Szent István napját és az új kenyér ünnepét. Egész délután gyermekprogramok váltották egymást, koncertek sorjáztak egészen estig. Fellépett a Kolompos zenekar, a pécsi Band Of Streets fúvóscsapat, Kamarás Iván, illetve Tóth Vera a Budapest Jazz Orchestra kíséretében. Díjazták a legszebb kenyeret és a legjobban sikerült gyermekrajzokat. Az ünnepségsorozat keretében, még a délelőtt folyamán a katolikus és a pravoszláv templomban is megszentelték az új búzából sütött kenyeret, amit este a polgármester szegett meg az ünnepi köszöntőjét követően. 
Fejsztámer Róbert kiemelte, hogy a vajdasági magyarok számára március 15-e mellett augusztus 20-a az a dátum, amikor közösségi programok keretében megéljük nemzeti hovatartozásunkat. Együtt ünnepelve kézzelfoghatóvá válik az összetartozásunk. Emlékeztetett, hogy augusztus 20-át Mária Terézia tette meg első királyunk emléknapjává. 
- Az az osztrák császárné és magyar királynő, akinek városunk a szabad vásártartási jogot is köszönheti. Június 28-án ünnepelte meg Magyarkanizsa Helyi Közössége idén először, hogy az elnyert mezővárosi rang kedvező társadalmi és gazdasági helyzetet biztosított számunkra az akkori Magyarország területén. 
Az elnyert kiváltságok, az őseinktől ránk hagyott és az általunk megteremtett értékeink pedig azért fontosak, mert megtartanak bennünket. Erős alapot adnak és védőbástyát vonnak körénk mindig, amikor megbillen a mérleg és több a rossz, mint a jó. Ezekben a kritikus helyzetekben jelentenek a legtöbbet: azt a feladatot róják ránk, hogy ne adjuk alább, hogy őrizzük meg mindazt, amivel rendelkezünk! Ezért hajtunk közösen fejet minden évben államalapító királyunk emléke előtt és ünnepeljük közösségben Szent István napját. 
Augusztus 20-án I. István király bátorságára, kitartására és felelősségvállalására gondolunk. Legfőbb törekvése a béke és jóviszony megteremtése volt. Ma sincs fontosabb ennél. Legyen béke, biztonság és összetartás! Közösségünk csak akkor remélhet egy jobb jövőt, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért. Mert van miért, emelte ki a magyarkanizsai polgármester, majd így folytatta: 
- Amikor Magyarkanizsáról, a községről beszélek, azzal a hasonlattal szoktam élni, hogy olyan, mint egy ékszerdoboz. Már első pillantásra is nyilvánvaló, hogy igényes és szorgalmas emberek lakják, akik gondot viselnek településükről. És ha az idelátogató nyitott szemmel és szívvel érkezik, akkor ahhoz sem kell sok idő, hogy meglássa további értékeinket is. A termőföldjeink, a Tisza, a változatos természeti környezet, páratlan kultúrális örökségünk, amit odaadóan őrzünk, de a sport és a művelődés iránti elkötelezettségünk is együtt tesz bennünket gazdaggá. A Szent István-i eszmék egyik legfontosabbika a szülőföld védelme, megőrzése. Ez mindannyiunk feladata. Hogy összetartó közösség vagyunk, azt időről időre bizonyítjuk is, most pedig ezt az összetartozást kell tettekre váltanunk. Megteremtenünk a béke szigetét a rohamosan változó világban és hozzájárulnunk annak fejlődéséhez. Magunkért, gyermekeinkért, családunkért, közösségünkért, nemzetünkért. 
Azt mondják, hogy egy közösség akkor tud sikeres lenni, ha lelkében is újra és újra megerősödik, emelte ki Fejsztámer Róbert. 
- Meggyőződésem, hogy a kenyér megszegése is lelki táplálék, mert a közösen megtört kenyér a közösség kovászává válik. Ma, nemzetünk ünnepén, azt kívánom mindannyiunknak, hogy mindig legyen kenyér az asztalon, és mindig vegyenek körbe bennünket olyanok, akikkel öröm az asztal köré ülni. Amíg képesek vagyunk figyelemmel fordulni szüleink, nagyszüleink felé, és amíg gyerekeink, unokáink fontosnak érzik, hogy nekünk meséljenek és megőrizzék, amit kaptak, addig lesz kivel a kenyeret közösen megtörnünk - mondta a polgármester, majd felszegte a színpadon is megszentelt kenyeret. 
Magyarkanizsán Szent István-napja és az új kenyér ünnepe a legszínesebb és leggazdagabb ünnepség minden évben. Így volt ez az idén is. A gyermekprogramok keretében újra Magyarkanizsán köszönhette a közönség a Kolompos zenekart. A gyerekeket is bevonva a produkcióba adtak nagy sikerű koncertet. 
Első alkalommal szerepelt a Vajdaságban a magyarországi utcazene-műfaj megteremtője, a pécsi Band Of Streets fúvóscsapat, amely létezésének 12 éve alatt számos szakmai díjat elnyert. Magyarkanizsán is elnyerték a közönség szimpátiáját a vastapsból ítélve. 
Ugyancsak első alkalommal lépett fel Vajdaságban Kamarás Iván. Őt eddig film- és sorozatszerepei alapján ismerhette az itteni közönség, most viszont egy új oldaláról mutatkozott be, mint zenész és énekes. Nagy slágereket adott elő, s a színpadon is akkorát alakított, mint korábban a deszkán vagy a vásznon. 
Tóth Vera korábban már koncertezett Magyarkanizsán, most viszont egy nagyzenekar, a Budapest Jazz Orchestra kísérte. Énekes és zenekar mostanra összecsiszolódott, s ez érződött a produkció minőségén s abból is, ahogyan a közönség ünnepelte az előadókat. 
A magyarkanizsai Szent István-nap és az Újkenyér-ünnep pompás tűzijátékkal és új elemként, fényfestéssel zárult: a fénycsóvák a városháza homlokzatát öltöztették ünnepi díszbe. 
A rendezvény megvalósulását támogatta: a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.


Magyarkanizsa: Együtt ünnepelve kézzelfoghatóvá válik az összetartozásunk

Délelőtt szentmise, délután koncertek és családi programok Magyarkanizsán

Kamarás Iván és Tóth Vera is fellépett Magyarkanizsán

„Magunkért, gyermekeinkért, családunkért, közösségünkért, nemzetünkért!”

Magyarkanizsa ismét remekelt

Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly