Свечани говор Ериха Фрица, представника Савета Европе

23.10.2017.
 

Свечани говор Ериха Фрица почасног члана Парламентарне скупштине Савета Европе поводом предаје европске Заставе части 21. октобра 2017. године у великој сали Дома уметности.

 

Поштовани господине градоначелниче,

Поштовани гости,

Даме и господо.

Велика је част за мене што данас могу да будем овде у Кањижи као представник Европског савета и да Вам предам ово признање.

Посебно сам поносан јер је Европски савет најважнија повезница свих земаља Европе. Броји 47 земаља чланица, а данас је једна од најстаријих европских институција. Основан је 1949. године, и већ дуже од 25 година обухвата пола континента. Тих 47 земаља су до 1990. припадале различитим политичким и правним савезима, а данас су – превазишавши границе и друге још увек постојеће разлике – посвећене заједничким законима.

Наравно, ситуација није свуда иста, довољно је да помислимо на ситуације у Руској Федерацији ии Турској.

Све чланице Савета Европе су се обавезале да ће својим грађанима обезбедити људска права, да ће за темељ политичког система поставити демократију и да ће осигурати постојање правне државе. Савет Европе је заједничка институција која треба да контролише и потврди да се те обавезе испуњавају. За то постоје потребна средства. Најважнији је Европски суд за људска права у Стразбуру, где је уједно и седиште Савета Европе. Парламентарна скупштина се састоји од парламентарних представника земаља чланица. Они су ти који  воде јавни дијалог о правима европских грађана, који скрећу пажњу на њихово поштовање, и покушавају да изразе своје ставове и савете на основу запажања, и јавним изношењем критичког мишљења доприносе дијалогу и консултацијама. Правни дијалог који настаје на тај начин доприноси одржавању законитости, и све владе су дужне да се тога придржавају.

Овде сам као представник Парламентарне скупштине Савета Европе. Када се ради на поштовању људских права,  може доћи до препрека и  падова у лавиринту демократије и људских права, али идемо ка чудесном циљу тиме што на пољу права радимо у корист целе Европе. У корист те Европе у којој се људи као једни другима равноправни могу сретати, где сви и мају једнака права и могућности. Много градова су наши партнери на путу ка том циљу.

Кањижа данас добија једно високо признање. Ова награда је признање за међународно залагање Ваших грађана. Њоме вреднујемо ваше разноврсне активности, то што гајите доносе са градовима у другим регионима Европе и њиховим становницима, који се упознају, међу којима се рађају пријатељства и на тај начин обогаћују континент културном разноликошћу.

Европску диплому сте добили већ 2015. године, а две године касније и Заставу части Савета Европе, која је други степеник до Награде Европе.

На тај начин је Кањижа постала први град у Србији којем ће бити уручена Застава части.

Кањижа је заслужила ово признање захваљујући мноштву независних и важних пројеката које је град развио и спровео са својим партнерима, и тиме скренуо пажњу Парламентарне скупштине Савета Европе. Напоменуо бих да изузетно важним сматрамо међународни и интеркултурални рад на константно високом нивоу. Посебно велик утицај на нас је имао рад са децом и младима у областима уметности и културе.

Парламентарна скупштина Савета Европе би желе да Вам се захвали за следеће активности због којих вам је додељено ово признање:

Најпре бих поменуо интензивне партнерске везе које Кањижа одржава са другим градовима. Интензивна је сарадња са партнерима из Мађарске, од којих бих поменуо Тату која већ има највиши ниво Награде Европе, али је активна сарадња и са партнерима из Румуније, Словачке, али и из Србије. Јако је значајно што подржавате културне, музичке и спортске манифестације, те се на тај начин млади сусрећу, где поред такмичења у добром расположењу узајамно негује и културно наслеђе. Ни одрасли нису изостављени, и они могу да открију свој креативни и интелектуални таленат, јер Кањижа и на овом пољу има широк спектар резултата. Приметан је и развој на пољу привреде и туризма, јаке су прекограничне везе, а осим тога бих истакао и постигнуте резултате и развој у сферама обновљиве енергије, прехрамбене индустрије, образовања и администрације.

Свима који су у томе учествовали желим да захвалим на залагању, невероватну солидарност и то што сте доказали да:

- Размишљање нема границе, много је важније заједничко размишљање и заједничко стварање у миру. И када је, ако не сад, важно такво деловање? Сада, у данашње време када тероризам, невине жртве, бежање и протеривање других унутар наших граница дефинишу противтежу европских вредности.

Овде у Кањижи школе редовно учествују у пројектима прекограничне сарадње. Захваљујући програмима размене ученика, ђаци непосредно могу да се упознају са начином живота вршњака у другим земљама Европе. Одлучност и позитиван став грађана Кањиже у прекограничној сарадњи се најпре осликавају преко партнерских активности, путем сарадње заједнице и начина на који се прослављају европске манифестације.

Заједничке вредности успостављене од стране Европског савета Европи дају заједнички дух. Он представља живот без агресије, страха, повреде граница и пропаганде. Много је важнији циљ ка којем стремимо- разумевање, пријатељство, сигурност, насупрот репресији и  неправди.

Ваш град је досад изградио бројне односе, и значајно је искористио могућности за доношење промена путем програма размене, сусрета, стицања искустава и учења. У будућности своје деловање можете проширити на још више сусрета са стручњацима, студентима и уметницима из других земаља. Сигуран сам да ће грађани Кањиже и даље радо учествовати у таквим активностима. И данас активно учешће грађана има велику улогу у Вашем граду, те бих зато желео да им се захвалим на залагању, али и Вама.

Демократија и разумевање увек започиње на нивоу заједнице, тамо где људи непосредно граде мостове који воде у будућност. Спорт и култура спадају у те важне мостове, јер што је непосреднија веза међу људима, то се лакше и боље упознају.

Одбор за доделу Награде Европе Парламентарне скупштине Савета Европе је стога донео добру одлуку доделивши да ово признање Кањижи. Овим путем бисмо желели да охрабримо сваког грађанина појединачно да настави истим путем. Интересујте се за друге земље и друге културе, сусрећите се и упознајте активне грађане, ђаке, наставнике и спортисте који су за то отворени, а и оне који на први поглед нису.

Поступајте као слободни и одговорни људи у духу Европске конвенције о људским правима!

Грађани Кањиже, честитам вам на овом признању. Имате моју личну захвалност што својима смарате  принципе Савета Европе, а својим учешћем на овом такмичењу сте то и доказали. Овим путем се Награда Европе афирмише као представник интереса људских права и разумевања међу људима.

Не скрећите са овог пута, и прихватите Заставу части Европског Савета као признање којим награђујемо Вас и Ваше залагање.

Овим путем Кањижа је постала део једне добре заједнице, члан екипе европских градова и општина које осећају да дугују одговорност за будућност континента на ком се поштују заједничка људска права.

Још једном желим да изразим своју захвалност грађанима Кањиже, да им се захвалим на раду и да Вама и вашем граду пожелим све набоље у будућности!

 

Ерих Фриц почасни члан Парламентарне скупштине Савета Европе