Сеизмичка испитивања и на насељима

05.05.2014.
  

 Становницима општине Кањижа познато је већ од пре скоро пола године да се врше такозвана „3Д сеизмичка истраживања“ на целој територији општине у сврху проналажења подземних налазишта нафте и гаса, а које послове је уговорио НИС Нафртагас са једном руском компанијом „Калињинград-геофизика“ и његовим подизвођачима.

                Споменута истраживања су на скоро тричетвртине општине завршене како на пољопривредним површинама тако и на територијама насеља. Тренутно се изводе радови на територији к.о. Мартонош, стим да у међувремену припрема се терен у граду Кањижа.

                Припремни радови у граду Кањижа врше се већ по уходаном режиму, односно једна група подизвођача са својим геодетама одређују и обележавају тачна места постављања такозваних геофона, односно уређаја за примање сеизмичких таласа вибрације и слања тих вибрационих извештаја на одређена места регистрације тих информација. Ови уређаји раде на батерије и бежични су. Места постављања ових геофона се обележавају са танким штаповима, на којима су обележе тачне координате својих места постављања. На овакав начин се покрива цела територија града Кањиже са једним тачно пројектованим мрежастим системом регистровања вибрациониx таласa. Након ових радова долазе вибромашине , исто по тачно одређеним правцима проласка, који генеришу вертикалне вибрационе таласе у дубину са површине тла, а које вибрације снимају геофони и шаљу те информације даље на анализу.

                Oви радови су одобрени на нивоу Владе Србије, безбедни су како по човеку тако и по инфраструктурама и објектима. Извођач по тачно одређеним параметрима сме да врши ова истраживања, а који радови се строго контролишу са стране надзорног органа. У ту сврху се фотографишу сви објекти, па и куће и стамбене зграде, као и остале помоћне зграде пре почетка истраживања, да би се избегли, односно да би се са сигурношћу могли избећи евентуалне будуће штете, односно у случају да се ипак деси неко оштећење на некој згради слабије структуре, да се са сигурношћу процени мера оштећења. По досадашњим искуствима у осталим насељима у току ових истраживања нису се десиле никакве штете на објектима.

                Тренутно у Кањижи се припрема терен за из6вођење сеизмичких истраживања, односно већ се фотографишу куће, станови и остали објекти са стране фирме д.о.о. „Гео Оил“ из Београда, која фирма врши у целом овом послу процену  штете. Једна друга група подизвођача, и то д.о.о.  „Натурал“ из Кањиже постављају знакове, односно штапове за постављање геофона и група људи иза њих постављају геофоне на тим местима. После ових припремних радова долазе вибромашине, који су налик на камионе. Ове машине у граду ће ићи појединачно по тачно одређеним јавним површинама, односно по улицама Кањиже и са минималном јачином, тј. са 10 % јачине ће генерисати вибрацију на тло и то у трајању од 15 секунди, односно са упола мање времена него ван насеља. Вибромашине ће се кретати на територији града у временском интервалу од 8.00-17,30 часова уз контролисаног одвијања саобраћаја на њиховим путањима.  Ови радови ће отпочети  за десетак дана, односно после 10-ог маја, али и то зависи од временских услова, јер кишовито време може тренутне радове да успори у атарима.

                У Месној Заједници у Кањижи сваког радног дана се примају странке с својим примедбама и евентуалним пријавама штете, а од 05.05.2014. године, односно од следећег понедељка биће присутан и стручно лице за процену штете, коме ће се становници моћи да се обрате за конкретне информације.


https://www.magyarszo.rs/hu/2330/vajdasag_magyarkanizsa/111059/Lakott-ter%C3%BCleteken-kutat-a-NIS.htm