ЕУ фондови за регионални развој

11.12.2019.
 

У суботу, 07. децембра, полазници 6. циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, посетили су општину Кањижа у оквиру друге теренске посете.

Полазнике је примио председник општине, Роберт Фејстамер, као и представнице Информационог центра за развој Потиског региона, Драгана Лукић Бошњак и Кристина Молнар Макаи. Циљ теренске посете био је да се полазници Програма упознају са примерима добре праксе, а општина Кањижа је једна од успешних општина која привлачи бесповратна финасијска средства захваљујући писању и имплементацији ЕУ пројеката.

Општина Кањижа учествује на ИНТЕРЕГ ИПА Програму прекограничне сарадње Мађарска-Србија, ИНТЕРЕГ ИПА Програму прекограничне сарадња Румунија-Србија, као и на ЕУ програмима - Ерасмус плус, Европа за грађане и грађанке и Дунавски транснационални програм. Међу представљеним пројектима, издвојили су „Тисатур“ који се бави еко туризмом и заштитом животне средине, затим пројекат „Оасис“, на ком је партнер и Фонд „Европски послови“ АП Војводине, који се бави подстицањем туризма и сарадње у области културе, као и „Cultstream“ који се фокусира на реку Тису.

Председник општине препознао је важност аплицирања на ЕУ програме, јер и сам има дугогодишње искуство у писању и имплементацији ЕУ пројеката, и општина пружа финансијску помоћ како јавном сектору, тако и цивилном. Полазници су постављали бројна питања, а након тога, посетили су мол на Тиси који је општина добила из пројекта, као и монтажну кућицу, кајаке и прслуке.

Извор:

Одржана посета Кањижи у оквиру Специјалистичког програма (http://vojvodinahouse.eu/index.php/src/vesti/1250/odrzhana-poseta-kanjizhi-u-okviru-spetsijalistichkog-programa)