Филмски осврт на прошлу годину поводом Дана општине Кањижа

21.10.2019.
                

 

Општина Кањижа је и протеклу годину провела радећи озбиљно, из дана у дан посвећена томе да се развија, да опстане, да њени грађани живе у што лепшем окружењу и да услуге које користе што више испуњавању њихова очекивања. Ово је била још једна радна година у којој смо, на пример смањили порез на имовину и преузели трошкове здравственог прегледа за децу која се уписују у средње школе. Неке значајне годишњице су нам дале повод за славље – десетогодишњица оснивања Удружења пољопривредника Газдакер, шездесети јубилеј Образовно-културне установе „Cnesa”, или 250. рођендан Цркве Светих Анђела Чувара.

Радили смо на уравнотеженом развоју и ове године. Посвећена је пажња свим насељима, а трудили смо се да у истој мери развијамо различите друштвене области.

 

Комуналне делатности: 311 милион

Најважнији и најзначајнији догађај прошле године је био када је започело проширење капацитета кањишког погона за прераду отпадних вода. Један од успешних општинских ИПА пројеката представља највећу инвестицију у општини у последњих 10 година са вредношћу од 225 милиона динара. Осим проширења капацитета ће се путем савремених технологија пречишћавања унапредити квалитет воде што је значајно и из аспекта заштите животне средине. Пречишћена вода ће олакшати рад пољопривредницима на Великом риту пошто ће ту воду моћи да користе за наводњавање.

У Малим Пијацама смо успешно решили питање квалитета пијаће воде и повећан је број домаћинстава у којима је обезбеђено снабдевање пијаћом водом. Модернизација и проширење капацитета опреме за пречишц́авање воде су коштали 15 милиона динара.

За одржавање уличне расвете је током прошле године одвојено 25,5 милиона динара, а на уређење зелених површина 10,4 милиона. Чишц́ење јавних површина је коштало 3,5 милиона динара, а услуге зоо хигијенске службе 2,2 милиона. Већину задатака је вршило Јавно предузеће за комуналне услуге „Комуналац". Његови радници су пре 1. маја уредили облу Тисе, на пролеће су прскали дворишта школа и вртића да би се спречило ширење крпеља, у летњој сезони су омогућили рад базена, а пре почетка године су обновили вертикалне и хоризонталине саобраћајне ознаке.

Ватрогасни дом је обновљен и споља и изнутра за 12,2 милиона динара. На згради која има више од 100 година, и која је под заштитом, је поправљена кровна конструкција, обновљени су унутрашњи и спољни зидови, али је добила и нова врата и прозоре, ново осветљење и хидроизолацију.

 

Енергетска ефикасност: 41,5 милиона

У августу су започели радови на енергетском реновирању Дома културе. Укупна вредност пројекта је 13,2 милиона динара. Радови укључују топлотну изолацију зграде, промену врата и прозора, замену казана и модернизацију система централног грејања. Предности ове инвестиције ће се осећати већ током овогодишње позоришне сезоне.

У згради вртића Маслачак Предшколске установе Наши бисери у Кањижи смо још почетком лета обновили грејање: промењене су топлотне пумпе, уграђена су нова врата и прозори, а и окречено је за почетак нове школске године. Укупна вредност радова је била 18 милиона динара. У згради Сунцокрет у Хоргошу су вршени озбиљни радови реконструкције: потпуно је замењен систем централног грејања за 2,5 милиона динара.

 

Саобраћајна инфраструктура: 47,3 милиона

Одржавања саобраћајне инфраструктуре сваке године захтева значајне износе из буџета. Да би се гарантовала модерна путна мрежа, потрошено је 42,8 милиона на одржавање путева и саобраћајних знакова као и  на зимско чишћење путева,  док је за побољшање безбедности на путевима одвојено додатних 3 милиона. Од тог износа су купљена два службена возила и опрема за полицију, први пут смо обезбедили 70 ауто седишта за наша најмлађе суграђане, сви прваци су на поклон добили по бициклистичку кацигу, а помогли смо и реализацију манифестације Котрљајући бисери на улицама нашег града.

У два насеља модерна аутобуска стајалишта чувају путнике од ветра и од кише. На Велебиту досад није било аутобуског стајалишта, те је овде изграђено ново. На Зимоњићу је реновирано, а радови су били у вредности 600 хиљада динара.

 

Развој туризма: 82 милиона

Путем успешног општинског пројекта је започета пажње вредна инвестиција – потпуно реновирање јавног простора у центру града. На површини од 4000 квадратних метара између две зграде блока Унидом ће се за 64 милиона динара реновирати тротоари, улично осветљење, зелене површине, граде се фонтана и ново дечије игралиште, а на простору ће бити постављене нове клупе и wифи спот, а биће и надзорних камера. На три места ћемо изградити рампе за особе са инвалидитетом, и коначно ће се повезати Главна улица и Народни парк.

За износ од пола милиона динара је велики моло на Штранду добио ново газиште, на игралишту су металне љуљашке замењене пластичним, а постављене су и две љуљашке за бебе. У оквиру још једног успешног општинског ИПА пројекта је камп добио потпуно нови моло чија је вредност 2,2 милиона динара, као и нове столове и клупе које грађани и посетиоци могу користити на обали Тисе.

У Народном парку теку озбиљни радови. Јелисаветин парк је некада био један од најлепших у Аустроугарској монархији. На обнову и ревитализацију је потрошено близу 10 милиона динара. Постављене су нове клупе и канте за отпатке, избетониране су стазе испред Вигада, формиране су цветне леје које нас враћају у прошли век, а озелењавање травњака је у току

 

Развој пољопривреде: 53,2 милиона

Поправка атарских путева, главног канала Верешкерест-Мадарас, ангажовање пољочуварске службе и рад ракетних станица – на то општина троши средства добијена  од давања пољопривредног земљишта у закуп. Ове године је од 8,5 милиона динара обновљено 5,2 километра атарских путева, односно, посут је туцаник у Орому, Кањижи и Хоргошу на местима где служи потребама и пољопривредника и локалног становништва. За чишћење система канала је ове године општина одвојила 3,5 милиона динара, чиме је од трске и наталоженог муља очишћен потез од 2 километра. Осим тога, купљен је таруп са хидрауличном руком за 1,6 милиона динара ради модернизације машинског парка Јавног предузећа Комуналац.

Наша општина посвец́ује пажњу и пољопривредницима и подржава их путем конкурса. Сваке године им додељујемо 7-8 милиона динара по различитим конкурсним линијама међу којима је највеће интересовање за покривање расхода по основу камата, куповину узгојних животиња, набавку система за наводњавање и био-производњу.

 

Локални економски развој: 13,6 милиона

Упркос укидању републичких субвенција за запошљавање на јавним радовима, остваривање општинског плана запошљавања ни ове године није прекинуто. Из сопствених средстава је општина одвојила 4,3 милиона динара за запошљавање 25 радника у различитим локалним организацијама и јавним предузећима.

 

Заштита животне средине: 23,6 милиона

Ове године смо обавили озбиљну акција пошумљавања: посађено је 6700 садница дрвећа на територији општине и успешно су испуњени захтеви месних заједница. Дрва су посађена на сва она места где су некада биле шуме али су посечене, као у Трешњевцу где је формирана потпуно нова шума. Формирани су нови ветрозаштитни појасеви. За садњу дрвећа и њихово одржавања током три године је предвиђено 4 милиона динара.

 

Функционисање и обнова образовних установа: 155,7 милиона

Ове године је за рад вртића одвојено 93 милиона, за основну школу 44 милиона, а за средњу школу 13,7 милиона динара а та средства су у потпуности обезбеђена из буџета самоуправе.

Успешно смо конкурисали и ове године са циљем развоја образовања. Од 5 милиона динара је изграђен павиљон који може да функционише као летња учионица, а спремна су и места где ће бити постављени тродимензионални модели. Тиме је завршена прва фаза Научног парка који се налази иза зграде Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

 

Примарна здравствена заштита: 29,1 милион

За рад Дома здравља и наставак отплате дуга ће ове године бити потрошен 29,1 милион, а из тог оквира институција може да набави опрему и медицинске апарате. Следећи корак је реновирање ординације у Трешњевцу.

 

Развој спорта и омладине: 36,8 милиона

Све је више могућности за спорт у Кањижи. Имамо нове спортске терене, трибине, а реновиран је и терен са вештачком травом. Ова инвестиција је омогућена захваљујући успешном пројекту финансираном од стране Европске уније путем којег смо из ИПА програма добили 9,1 милион динара.

Поречански центар кањишког одреда извиђача је обновљен овог лета набавком шатора, кануа, весала, складишта, појаса за спасавање и кухињске опреме у вредности од 4 милиона динара. А захваљујући ИПА пројекту „Тисатур“ деца могу да кампују у потпуно опремљеном кампу и да уживају у безбедним кану турама.

Почетком октобра су завршени радови из друге фазе реновирања зграде Спортско-рекреативног центра, некадашњег Партизана. Осим замене крова, подова, врата и прозора је реновиран и мокри чвор, изнутра је окречено, а споља је урађена изолација за 4,8 милиона динара.

Ове године нисмо само путем великих инвестиција обраћали пажњу на спорт и омладину. Самоуправа је и ове године подржала рад и програме спортских клубова. Од износа одвојеног у ове сврхе је реализована и Летња школа спорта у Кањижи, Хоргошу и Малим Пијацама у којој је учествовало 200 деце током две недеље, и садржајно провело дане летњег распуста.

 

Социјална и дечија заштита: 74,2 милиона

Каритас је ове године прославио десетогодишњицу деловања у општини. Запослени у овој организацији целе деценије обезбеђују кућну негу и помоћ старијим особама и другима којима је потребна. Захваљујући подршци самоуправе у износу од 4,5 милиона, имају 137 корисника.

На територији општине скоро 20 година функционише народна кухиња у неком облику. Корисницима се тренутно у 6 насеља деле кувани оброци. Топли оброци који се припремају у кухињи Предшколске установе Наши бисери стижу до 115 особа током радне недеље. Трошкове транспорта и намирнице обезбеђује Црвени крст, а општина пружа финансијску подршку за поделу и припрему оброка. Годишње се одвоји 1,25 милиона динара из буџета за ове сврхе.

Током летњег распуста Народне кухиње је у кањишки Црвени крст ове године стигло 200 пакета основних прехрамбених намирница. 11 тона суве хране су добила лица којима је најпотребнија.  

Ове године се завршио ИПА пројекат путем којег су 4 особе са смањеним радним способностима добиле запослење у Кањижи, а осим тога је обучено 5  ментора. Кањижа је у овом пројекту имала средства у износу од 4,7 милиона динара, а из њих је набављена опрема за рад у заштићеном радном окружењу, а отворен је и дневни боравак за особе са посебним потребама у Хоргошу.

Програм Општине наклоњене породицама има буџет 42,2 милиона и он делом пружа подршку породицама са децом, а делом се бави промовисањем заснивања породице у циљу очувања заједнице. Уобичајени облици подршке су једнократна помоћ за свако новорођенче у износу од 15.000 динара, беби пакет, по 50.000 динара за прворођеног дечака и девојчицу у општини. Осим тога подржавамо забавиштанце и школарце, за средњошколце покривамо део трошкова за смештај у ђачке домове и исхрану, а годинама имамо и програм стипендирања. Као најслађу тачку програма истичемо новоформирани кутак за децу испред услужног центра општине да би се чекање са малом децом олакшало.

 

Развој културе: 67 милиона

Рад културних институција општине захтева скоро 35 милиона динара, али већ годинама подржавамо рад домова културе, и с времена на време покривамо део трошкова за њихово реновирање.

Подршка општине је допринела и томе што је фонд библиотеке Јожеф Атила већи за 1000  нових књига, а настављамо и са подршком културно-уметничким друштвима. Ове године је додељено 2,3 милиона динара за рад удружења и организовање њихових манифестација и догађаја.

За подршку локалних цивилних удружења и остваривање њихових пројеката је самоуправа издвојила 11 милиона динара, а уговоре о подршци смо потписали са 51 представником подржаних удружења. За цркве и верске заједнице смо одвојили 1,8 милиона од чега је, између осталог, урађено и потпуно реновирање оргуља у цркви Светих анђела чувара.

Наша општина годишње одвоји 59 милиона динара за рад месних заједница. Осим тога пружа буџетску подршку за по једну значајну манифестацију у њима, поред тога што добар део од 300 општинских програма годишње такође финансира. Све генерације могу да нађу оно што их занима, да се искључе током квалитетних програма у општини.