Освештавање хлеба у Кањижи

24.08.2020.
 

У оквиру недељне мисе у Римокатоличкој цркви Светих Анђела Чувара благосиљан је хлеб од овогодишње пшенице, након тога хлеб је освештан и у месној православној цркви.

У Кањижи је за данашњи дан планирано сада већ традиционално обележавање дана Светог Иштвана и празника Новог хлеба. Узимајући у обзир мере и препоруке за време епидемије, локална самоуправа је одлучила да прослава изостане ове године, али је хлеб од нове пшенице освештан у цркви.

У Римокатоличкој цркви Светих Анђела Чувара у оквиру недељне мисе освештан је хлеб од овогодишње пшенице. Мису је водио Геза Заплетан, месни жупник, који је подсетио на лик Сент Иштвана: „Много нам значи освештавање новог хлеба, јер сам хлеб није тек једна намирница, већ онај ко има свој хлеб свагдашњи, значи да тај човек, та породица може да преживи, и управо због тога увек се радујемо новом хлебу."

Дан Светог Иштвана и празник Новог хлеба је један од најзначајнијих празника у Кањижи који окупи многе грађане. Ове године због епидемије становници Кањиже могли су да празнују у скромним условима. „Тачно је да сада у недељу, два дана након празника, одржавамо ово освештавање, али осећам да у људима живи ова традиција, а са друге стране, уверен сам да пошто је мађарској заједници ово национални празник, он живи у срцима људи, у њиховим домовима, и зато им није потребно велико празновање или вашар, да би осећали да је ово празник" рекао је Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа.

Након освештавања у Римокатоличкој цркви, хлеб је освештан и у кањишком православном храму Светог Архангела Михаила.

 

Више информација:


Освештавање хлеба у Кањижи

Свечаност у Кањижи: Нови хлеб освећен у две цркве