Филмски осврт на прошлу годину поводом Дана општине Кањижа

26.10.2020.
                

Протекла година је самоуправи општине Кањижа – као и њеним грађанима, целом свету – донела изазове са каквима се никада раније није суочила. Истовремено смо се трудили и да у условима пандемије – у складу са преосталим могућностима и умањеним тј. повученим субвенцијама – остваримо део развоја, инвестиција, и даље са једнаком пажњом усмереном ка свим насељима и различитим друштвеним областима.

 

Комуналне активности: 316,3 милиона

 

Прошле године у децембру је општина добила субвенцију у износу од 70 милиона динара из републичких резерви захваљујући посредовању Балинта Пастора, руководиоца фракције Савеза војвођанских Мађара. Износ је опредељен за делимично финансирање инфраструктурних инвестиција које су тада биле  у току.

У јануару је званично отворен реновирани трг у центру града. Захваљујући улагању од  65 милиона динара, обновљен је простор од око 4.000 квадратна метра. Своје место су добили ново игралиште, нове клупе, фонтана, јавно осветљење и камере. Осим тога, трг је повезан са парком поплочаним путем који обезбеђује приступ и особама са сметњама у кретању. Инвестиција је остварена ефикасним посредовањем и личном координацијом заменика председника Небојше Ракић.

Председник Покрајинске владе, Игор Мировић је својим присуством увеличао прилику.

У току су радови на изградњи кањишког погона за пречишћавање отпадних вода. Пројекат се спроводи под координацијом градоначелника Кањиже, Роберта Фејстамера, и са оквирним износом од 225 милона динара представља највећу инвестицију у општини у последњој деценији. Изграђени су таложник и базен за пречишћавање отпадних вода, а реновирају се и делови старог погона. Осим проширења капацитета, унапредиће се и квалитет воде, а и пољопривредници ће коначно користити пречишћену воду за заливање.

Наша самоуправа сваке године посвећује пажњу обнављању водоводне мреже. У Кањижи су вршени радови у улици Сибињанин Јанка у вредности од укупно 9,7 милиона динара. Између Малих Пијаца и Носе су изграђени прикључни вод и црпна станица за јачање притиска воде за 10,7 милиона динара.

У месецима ванредног стања се многоструко увећала вредност природног окружења, јавних зелених површина. Њихово одржавање се одвијало на уобичајеном нивоу. Јавно предузеће Комуналац је посадило скоро 3000 младица дрвета на територији више месних заједница, а скоро 20 хиљада комада цвећа је посађено на јавним површинама.

 

Енергетска ефикасност: 19 милиона

 

Трешњевачка амбуланта је реновирана споља и изнутра за 19 милиона динара. Замењени су прозори и врата, урађена је спољна топлотна изолација, постављен је нови систем за грејање, направљена је прилазна рампа за особе са сметњама у кретању, а зграда је и окречена.

 

Саобраћајна инфраструктура: 45 милиона

 

На територијама месних заједница Хоргош, Мале Пијаце и Тотово Село су обновљени атарски путеви. Укупна вредност инвестиција је 6,2 милиона динара, а поправљено је укупно 2,7 километара путева.

У протеклом периоду је општина Кањижа добила два нова аутобуска стајалишта, а два су реновирана. Реновирана су стајалишта у Зимоњићу и Хоргошу, а нова су на Велебиту и Малим Пијацама.

Одржавање и надзор јавне безбедности је један од приоритетних задатака локалне самоуправе. Ове године је постављено 13 надзорних камера у Кањижи на зеленом игралишту и у парку са циљем да се спречи вандализам. У Хоргошу је такође 13 камера постављено крај пута који води ка фудбалском терену и код кружног тока, као и 3 камере код гробља у Малим Пијацама.

 

Развој туризма: 21,8 милиона

 

Ова година је донела посећеност кањишкој обали Тисе каква се не памти последњих деценија. Услед ограничења путовања због корона вируса је јако пуно домаћих туриста за летовање одабрало Штранд и камп, а и локално становништво је масовно искористило садржаје који се развијају из године у годину. Управо то је оправдало сва претходна улагања. Пред почетак сезоне је много урађено на обнављању зелених површина, сређивању тршчаних сунцобрана, сређивање мокрих чворова. Направљен је нов, 300 метара дуг паркинг поред кампа захваљујући којем је обезбеђено више места за посетиоце. Обновљен је и простор поред базена. Уз субвенције у износу од 3 милиона динара су постављени нови столови, клупе, тенде који ће обезбеђивати комфор посетиоцима Штранда. Поред нових свлачионица и тушева смо мислили и на најмлађе- самоуправа је обезбедила нове елементе за игралиште у вредности од 250 хиљада динара.

Буђењу интересовања туриста је успешно допринео недавно започет пројекат Хелло Кањижа у оквиру којег су обједињени сви општински предузетници који се баве туризмом и услугама обезбеђујући им заједничку маркетиншку платформу.

 

Развој пољопривреде: 37,5 милиона

 

У другој половини 2019. године је подељено 2,3 милиона динара у оквиру конкурса за подршку пољопривредним произвођачима, а њу је добило 70 газди. Успех система подршке гарантује чињеница да наша локална самоуправа све више узима у обзир стварне потребе и томе прилагођава линије подршке.

Са конкурсима настављамо и ове године. Пољопривредници могу предати своје молбе до 15. новембра, а за то нам на располагању стоји 7,5 милиона динара.

 

Примарна здравствена заштита: 31,5 милиона

 

Наша самоуправа из сопственог буџета континуирано обезбеђује 24-часовну службу хитне помоћи на комплетној територији општине.

Наша самоуправа је 2019. године на конкурсу акционарског друштва НИС поново искористила подршку од 5 милиона динара у корист кањишког Дома здравља. Купљен је савремен апарат за ултразвук.

 

Рад и реновирање образовних институција: 74,5 милиона

 

Преко пројекта Заједно за заједницу су ове године две основне школе добиле подршку од акционарског друштва НИС. У школама у Кањижи и Трешњевцу се опремају информатички кабинети савременом опремом. Укупна вредност те две инвестиције је 5 милиона динара.

Ове године у фебруару је сала за физичко основне школе Јован Јовановић Змај у згради Ади Ендре добила нови кров. Радови су коштали 2,8 милиона динара.

Зграда кањишког вртића Маслачак ће се обновити у износу од 21,1 милион динара. По пројекту су предвиђени замена прозора и врата, спољна топлотна изолацију и кречење, замена система за грејање и подова.

 

Развој спорта и омладина: 15,3 милиона

 

Огромна инвестиција се спроводи на територији града. Захваљујући влади Мађарске, гради се зграда Војвођанске рвачке академије у износу од више од 350 милиона динара чији је камен темељац постављен у октобру прошле године. Употребљиви спољни и унутрашњи простор зграде ће имати 3000 квадратних метара. Изградња академије потврђује да наш град има водећу улогу на пољу борилачких спортова, а са друге стране, стварају се могућности за развој образовања и туризма.

Наставили смо и са реновирањем  а Спортско-рекреативног центра. Током реновирања у износу 5 милиона динара је објекат проширен за салу за џудо, струњаче и тоалете у некадашњој згради Партизана, а набављени су и нови елементи захваљујући успешним пројектима Спортског савеза.

Још прошле године је реновиран и Дом омладине. Зидови су окречени, а ламинат је замењен у великој сали у износу од 691 хиљаде динара.

 

Социјална и дечија заштита: 83,3 милиона

 

На територији општине већ 20 година у неком облику функционише народна кухиња. Сваког дана 115 људи добија топао оброк. Дневни оброк тим особама у сарадњи обезбеђују самоуправа општине Кањижа, вртић и Црвени крст. За ове сврхе се годишње из буџета издваја 1,2 милиона динара.

У нашој општини се већ неколико година успешно спроводи програм за породице. У његовом оквиру се пружа подршка породицама са децом, а са друге стране чинимо све да се промовише рађање. Уобичајени облици подршке су једнократна помоћ за сву новорођенчад у износу од 20.000 динара, пакет за бебе, а осим по 50.000 динара за прворођеног дечака и девојчицу у новој години, пружамо подршку и деци предшколског и школског узраста, сносимо део трошкова за смештај у ђачким домовима и исхрану средњошколаца, а већ дужи низ година постоји и програм стипендирања.

Са појавом корона вируса на нивоу државе, задаци заштите су потпуно пребачени на самоуправу.  Очување здравља грађана, помоћ онима који су у осетљивом положају, стварање безбедних услова на јавним површинама и у институцијама, координација надлежних органа – све то смо покрили средствима из буџета. Радне групе, институције и волонтери су практично 24 часа обезбеђивали услуге у месецима ванредног стања. Дали смо да се шију маске, односно, набављали смо их у количинама од више хиљада комада, обезбеђивали смо медицинске рукавице, уз помоћ Црвеног крста смо организовали одношење оброка из народне кухиње на кућну адресу. Институције, продавнице намирница, апотеке, пекаре, предузећа која запошљавају већи број људи и заједнице станара зграда су добиле течно средство за дезинфекцију. Производњу раствора натријум-хипохлорита је вршило предузеће Потиски водоводи, а о подели се бринуло јавно предузеће Комуналац. Свим радницима у основним школама је обезбеђене заштитна маска до почетка школске године.

Припремили смо 5490 пакета за локалне пензионере са малим пензијама и социјално угроженима. Донација је садржала трајне намирнице и средства за хигијену, Пакете смо поделили уз помоћ 120 волонтера. За ове потребе је одвојено 12  милиона динара.

Општински систем здравствене и социјалне заштите је положио испит са десетком током ванредног стања и епидемије која је од тада у току. Том систему и дисциплини грађанства можемо захвалити што је број заражених у општини веома мали, и што се можемо осећати безбедно!

У Малим Пијацама је нова играоница отворила своја врата. Зграду су обезбедиле самоуправа општине Кањижа и месна заједница Мале Пијаце локалном женском удружењу жена Накит. Износ од потребних 4 хиљаде евра је обезбеђен од субвенција мађарске владе и добротворних акција.

 

Развој културе: 67,5 милиона

 

Наша самоуправа сваке године кроз пројекте подржава општинске цркве. Ове године је највећи износ одвојен за завршетак реновирања кањишке цркве Светог Павла. Кречење мале цркве смо помогли износом од  230.000 динара.

Нову аудио опрему и платно за пројекције је добила Образовно-културна установа Цнеса. Инвестиција од скоро 2 милиона динара је обезбедила савремен и модеран биоскопски доживљај.

Путем другог успешног пројекта ће се ове године променити столице и итисон у гледалишту, а укупна вредност тих радова је 8 милиона динара.

 

Избори

 

У Србији су 21. јуна одржани парламентарни, покрајински и локални избори. На нивоу општине су грађани изгласали састав од 29 представника скупштине општине. Савез војвођанских Мађара је добио 20 мандата, Српска напредна странка 5 мандата, Група грађана Укрок 2 мандата. Социјалистичка партија Србије и Војвођански фронт ће са по једним представником учествовати у раду скупштине.

Управљање самоуправом и даље врше две најјаче партије заједнички. То обезбеђује континуитет, док скоро потпуно нов круг одборника доноси нови замах – све у интересу грађана наше општине.

Одржани су и избори у свих девет месних заједница 27. септембра. Што се тиче резултата, можемо рећи да и већа месних заједница припадају истим политичким снагама што је једнако важно као и сарадња са покрајинским и републичким институцијама.

 

Наша општина је заслужно позната по разноврсном културном животу, по својим манифестацијама. У околностима епидемије смо били приморани да откажемо скоро све, на првом месту су били безбедност и очување здравља. Нисмо организовали забавни програм поводом Дана светог Стефана и Празника новог хлеба. Ове године смо прославили духовно освећењем новог хлеба у католичкој и православној цркви.