Епидемиолошке мере

27.11.2020.
  

Општина Кањижа обавештава грађане да су на територији општине Кањижа, на основу одлукa Владе Републике Србије и Општинског штаба за ванредне ситуације општине Кањижа на снази следеће мере у циљу спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19:

1. До 1. децембра продавницe и други малопродајни трговински објекати не могу да раде од 21.00 до 05.00 часова наредног дана. Ово ограничење се не односи на апотеке, на делатност продаје горива на бензинским пумпама, на угоститељске и друге објеката који врше доставу хране.

2. До 15. децембра угоститељски објекти (ресторани, кафићи, барови, клубови и сл.), трговински центри, позоришта, биоскопи и друге установе културе, као и приређивачи посебних и класичних игара на срећу не могу да раде између 18.00 и 05.00 часова.

3. За време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4m2 може бити присутно једно лице.

На отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

Oбавезно је ношење заштитних маски на пијацама за време рада пијаца и ова мера се односи на купце и на продавце.

4. Забрана свих јавних окупљања више од 5 (пет) лица у затвореном и на отвореном простору, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од један и по метра и одговарајуће мере личне заштите, осим правних лица, предузетника, установа образовања, продавница, тржних центара и сл. објеката за које важи прописано ограничење да на свака 4m2 оже бити присутно једно лице.

5. Ограничава се број лица која могу да присуствују на сахрани на највише 20 лица, уз обавезну примену мера заштите

6. Препоручује се послодавцима да омогуће рад од куће запосленима када то радни процес омогућава.

7. У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски, а на снази је ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи дужни су да обезбеде да деца носе заштитну маску у случајевима ове тачке.

8. Надлежни органи врше строгу контролу спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

9. Због погоршања епидемиолошке ситуације, на територији општине Кањижа се до даљњег забрањују рекреативне групне спортске активности у спортским халама, школским фискултурним салама, другим затвореним просторијама. Тренинге могу одржавати само професионални спортисти. Сва спортска такмичења, осим првенствених утакмица (у складу са препорукама Гранског спортског савеза и важећим уредбама Владе) се морају одложити.

10. Настава у средњим  школама и основним школама за ђаке од петог до осмог разреда одвија се онлајн.

11. Зимски распуст у образовним установама почиње 21. децембра 2020. године и траје до 18. јануара 2021. године.

12. Предшколска установа „Наши бисери“  обезбеђује смештај за децу уписану у целодневни боравак, ако су оба родитеља у радном односу и рад морају обављати у седишту или у организационој јединици послодавца.

Према последњем извештају Завода за јавно здравље Кикинда, тренутно у нашој општини има 78 активно заражених, са тенденцијом раста броја заражених из дана у дан, те се апелује на грађане општине да носе заштитне маске (у затвореном и на отвореном када то ситуација захтева), да поштују и примењују појачане мере заштите, да се понашају одговорно и у складу са препорукама и наредбама Владе Републике Србије.

Молимо поштоване грађане да не организују прославе које подразумевају окупљање већег броја лица у становима и кућама како би сачували здравље свих нас!

Роберт Фејстамер

командант Општинског штаба за ванредне ситуације општине Кањижа

Обавештење

Обавештење Дома здравља Кањижа (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2070369156432352&id=1012568438879101)

Обавештење Предшколске установе „Наши бисери“ (https://predskolskakanjiza.edu.rs/sr/postovani-roditelji-zakonski-zastupnici-dece/)