Кањишки модел подршке породици је за пример

26.04.2021.
  

Миливој Лињачки, начелник Севернобанатског управног округа и Радош Пејовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику су се упознали са социјалним програмима општине Кањижа приликом посете самоуправи 22. априла. Рекли су да су општински програми подршке за пример, и да желе да пар њихових елемената укључе у покрајинску демографску стратегију 2022 која је у фази израде.

Градоначелник Роберт Фејстамер и Ибоља Бичкеи, чланица општинског већа задужена за социјалну заштиту су приказали који социјални програми постоје од подршке рађању до бриге за стара лица.

У Кањижи је завршена турнеја кроз Севернобанатски управни округ у оквиру које смо се информисали о програмима социјалне подршке, рекао је Радош Пејовић.

У изради је покрајинска демографска стратегија која ће ступити на снагу 2022. године. Обзиром да сам члан Савета за права детета Владе Републике Србије, информисао сам се и на ту тему током пропутовања. Консултовали смо се са градоначелником о ситуацији породица из више аспеката. Анализираћемо модел подршке породици општине Кањижа, и радићемо на томе да и покрајина на неки начин подржи одржавање система – обећао је Радош Пејовић. 

У нашој општини подршка почиње рођењем детета једнократном финансијском подршком, а наставља се пакетом за бебе – објаснио је градоначелник Роберт Фејстамер. – Постоји и накнада путних трошкова за средњошколце, програм стипендирања за студенте, израђен је и акциони план и за помоћ при запошљавању. Општинска надлежност се завршава кућном негом старих лица, и тиме је програм подршке заокружен. Верујем да ће се у социјалној стратегији 2022 наћи неки од кањишких предлога, а верујем и да ће бити довољно средстава – кроз акциони план до предлога пројеката – да за ову стратегију конкуришу и локалне самоуправе и да ће бити у могућности да је примене.

Градоначелник је рекао да је Кањижа у специфичној ситуацији. Због близине државне границе пуно људи ради у иностранству због чега је пуно оних који живе сами и којима општина мора да се бави. То би желели да решавамо у институционалном облику прописаним законом, пошто ад хоц, појединачна решења не дају резултате. Говорило се и о томе како би се породице могле још директније подржавати. Било је речи и о мађарским облицима подршке породици, односно како би се они могли применити у систему Србије. Мађарска је успешна на овом пољу, а ако Србија преузме неке елементе, може и она успешно да савлада те изазове, сматра Роберт Фејстамер.

Више информација:


Осамсто старих у Кањижи се ослања на геронтодомаћице




Фото: Пушкаш Карољ