Одржана је 8. седница Скупштине општине Кањижа

28.05.2021.
 

У четвртак, 27. маја је одржана 8. седница Скупштине општине Кањижа, на којој се расправљало о 19 тачака дневно реда. Након седнице су представници две фракције вредновали рад.

Руководилац фракције Странке војвођанских Мађара Тибор Плетикосић је у име одборника из те странке рекао да су свих 19 тачака о којима је било речи веома важне за општину.

“Самоуправа схвата да пандемија има озбиљне економске последице. Због тога смо одлучили да ћемо имајући у виду туризам, део локалних пореза укинути. Општински предузетници који се баве туризмом ове године неће плаћати порез за летње терасе ” – истакао је Плетикосић.

Прихваћен је и ребаланс општинског буџета.

“Био је потребан јер су се неки буџетски индикатори променили у односу на почетак године. Међу њима су накнаде за запослене у образовању, износ намењен за рвачку академију, као и програм субвенционисања замене столарије. За овај позив смо одвојили 5 милиона динара, а република даје још 5 милиона за овај програм, а 50 процената треба да износи лични допринос. На тај начин се добије 20 милиона динара за замену врата и прозора.”

Руководилац фракције  СВМ је рекао да је увек повод за радост када општина има одобрене пројекте.

“Добили смо више од 10 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности за вртиће, у Дому омладине се модернизује грејање, субвенционишу се путни трошкови за средњошколце, израђују се дугорочни планови, али се и гради канализација у Хоргошу. Годишњи буџет је са 1 милијарде 59 ,илиона динара увећан на 1 милијарду 70 милиона динара. То је 1 проценат укупног буџета“ - истакао је Тибор  Плетикосић.

Милош Кравић је у име одборничке групе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ издвоји три тачке дневног реда.

“Два стана која се налазе у Главној улици су доспели на продају. Један се налази изнад робне куће и мало је већи од 90 квадратних метара. Други је такође на Главној улици у згради Унидом Б. Молим грађане општине да се јаве н јавну лицитацију некретнина. Заинтересовани могу у општини добити додатне информације о ценама и тачној квадратури.“ 

Милош Кравић се осврнуо и на ребаланс општинског буџета:

“Био је потребан ребаланс да би се зграда рвачке академије могла завршити на време. Одобрених 37 милиона служи изградњи комуналне инфраструктуре, за увођење воде, одвођење атмосферских вода, изградњу путева. На тај начин општина одговара захтевима Министарства заштите животне средине. Осим тога, све општине су добиле могућност да конкуришу за програм енергетске ефикасности да би грађани могли да добију субвенције за замену врата и прозора, односно за термо-изолацију зграда. Општина и република покривају по 25 процената трошкова, а сами грађани осталих 50 процената.“

Милош Кравић је изразио задовољство што је рад на седници текао брзо и ефикасно.





Фото: Пушкаш Карољ