Скупштина општине је прихватила прошлогодишњи завршни рачун

25.06.2021.
 

Одржана је 9. седница Скупштине општине Кањижа. Милош Кравић из одборничке групе  Александар Вучић – За нашу децу, и Тибор Плетикосић у име Савеза војвођанских Мађара су на конференцији за медије оценили седницу.

Милош Кравић је рекао да је седница била кратка и бавила се самом сржи питања обзиром на временске прилике. На седници је прихваћен предлог уредбе о организовању и функционисању цивилне заштите на територији општине Кањижа. Друштвено организовање се заснива на цивилној одбрани чији је циљ заштита живота грађана и материјалних добара. Ово је у одређеном смислу повратак у стара времена када је у ванредној ситуацији цивилна заштита ублажавала први талас како би се заштитила имовина и безбедност грађана.

На дневни ред је доспео нацрт уредбе о завршном рачуну општине Кањижа за 2020. годину.  У вези са тим је Милош Кравић нагласио да је 2020. година због пандемије била веома тешка, да су се услед те ситуације јавили додатни трошкови који су утицали на буџет. Упркос томе, општина је подмирила све обавезе које су настала услед епидемије. Приходи у буџету су били 904 милиона динара, а расходи су износили 934 милиона. Разлика од 30 милиона је успешно покривена.   За инвестиције је одвојено 210 милиона динара што је вредно пажње, али и то да је спроведен пројекат пречистача отпадних вода. Успешно су обезбеђена средства за културне и образовне  установе које је основала општина, са виших нивоа је стигло 132 милиона за успешне пројекте. Захваљујући унапређењу енергетске ефикасности у наредном периоду ће се мање новца одвајати за грејање, нагласио је Милош Кравић.   

Тибор Плетикосић је рекао да је због промена у законодавству требало изменити уредбу о цивилној заштити. И досад су се дешавале непредвиђене ситуације на територији општине, било је поплава, суше, мигрантска криза. Деловање у тим ситуацијама се морало ускладити са законима. Уредба осигурава да сви знају шта им је задатак, да све функционише без проблема како би се грађани и њихово власништво сачували од штете.

Усвојена је уредба о плану генералне регулације насеља Кањижа. Плетикосић објашњава да је то било неопходно због могућности спровођења пројеката. 

Усвојен је и завршни рачун за 2020. годину и извештај ревизора везан за њега. Упркос епидемији, буџет је обезбедио несметано рад установа, односно, обезбеђена је подршка цивилним организацијама, пољопривредним произвођачима, програмима јавних радова, а средства су одвајана и за одржавање путне мреже и јавних површина. 

На седници скупштине општине је усвојен предлог у вези са Повељом о регионалним и језицима мањина општине Кањижа. Тибор Плетикосић је нагласио да је такав предлог у Србији први пут усвојен у нашој општини, додавши да се односи на службену употребу мађарског језика. Потпуну израду предлога ће урадити стручњаци Националног савета мађарске националне мањине и страсбуршког Савета Европе. Одлука је у складу са законом усвојеном у Србији 2005. године.





Фото: Пушкаш Карољ