Осмислимо поново главни трг у Кањижи!

25.06.2021.
 

Општина Кањижа је добила могућност да направи техничку документацију за реновирање Главног трга. Циљ је да Главни трг постане естетски простор који издваја насеље, привлачи туристе, који ће бити прилагођен грађанима.

Желели бисмо да се и грађани укључе у овај процес испуњавањем упитника. Људи који раде на документацији би желели да процене потребе будућих корисника да би креирали идејни пројекат који ће бити смерница за главни пројекат.

Медије су о овој идеји известили Агнеш Багањ и Жомбор Ујвари 25. јуна.

Постоји једна мала екипа која размишља о томе како се два трга у центру Кањиже, који су званично један простор, могу проширити новим садржајима, односно, како би простор могао да добије нову функцију, рекао је на почетку конференције Жомбор Ујвари.

- У протеклим годинама је на овом простору било организовано јако пуно дешавања и манифестација, а сада имамо прилику да поново размислимо о могућностима. По мом мишљењу, потребно је да се локација реновира, и ако се то већ ради, желео бих да свима буде прихватљива. Тврдимо да и упркос томе што ће екипа стручњака направити документацију, кањижане треба укључити у размену идеја. Не желимо да без њих донесемо одлуку у питању које ће одређивати имиџ града за више деценија – рекао је Жомбор Ујвари, члан општинског већа који се бави и питањима туризма.

Агнеш Багањ, чланица општинског већа задужена за образовање и омладинску политику је рекла да је објављен ликовни конкурс за предшколце и ученике нижих разреда основне школе са темом осмишљавања новог трга.

- Увелико стижу цртежи, а они се могу предати до 30. јуна у канцеларијама Цнесе, односно у галерији Добо Тихамер. Циљ ликовног конкурса је да добијемо креативне идеје какав би трг требао да буде од деце која су маштовита. Са циљем успешног анкетирања, очекујемо грађане у Малом парку у Кањижи у недељу 4. јула са програмима организованим за заједницу. Молимо грађане да дођу на трг и да испуне упитник. Сви ће заузврат добити мали поклон. Циљ је да скупимо идеје.

Агнеш Багањ је рекла да се припрема разнолик програм. Биће презентације возила за посебне ситуације, изложба цртежа, предаће се награде за ликовне радове, али и културна удружења ће приказати на чему су радила протекле сезоне.



Плаката



Фото: Пушкаш Карољ