Брзиномери код основне школе у Орому

01.07.2021.
 

29. јуна у преподневним сатима су, Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа и Марко Ждеро, члан општинског већа, одговоран за комуналне делатности и комуналне услуге, обишли нове брзиномере у Орому, који су постављени у оквиру програма безбедности саобраћаја општине Кањижа.  Два мерна уређаја су инсталирана код школе у Орому, пошто је због безбедности деце веома важно да се возачи, нарочито око школе, придржавају саобраћајних правила. 

Општински званичници су навели да је инвестицију подржао Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај са 400.000 динара, док је општина сопственим средствима допринела са 743.000 динара. 

Важно је повећати ниво безбедности у саобраћају на територији целе општине, посебно око школа, нагласио је градоначелник Роберт Фејстамер. „У Орому је највећа концентрација деце код школе, а када родитељи доведу децу у школу или у повратку из ње, користе Главни пут који пролази кроз село. Због тога је било важно изградити овај пасивни систем превенције. Укупан износ инвестиције износи више од 1,1 милион динара. Соларни панели не региструју неправилности, они само служе као информација и остављају на савести возача смањење брзине. Градоначелник је рекао да сваке године Савет за безбедност саобраћаја усвоји програм за спровођење пројеката безбедности саобраћаја у 13 насеља општине Кањижа. Постоје случајеви када се инсталирају брзиномери, када се путеви означавају додатном сигнализацијом ради упозоравања возача, поред тога такође се одржавају и тренинзи и деле се дечија ауто-седишта путем јавног конкурса. Ова активност је  стално у току, јер се о безбедности на путевима треба непрестано бавити, а безбедност деце је у првом плану. 

Марко Ждеро, члан општинског већа, је рекао да ће пројекат безбедности саобраћаја ускоро бити спроведен и код школе у Хоргошу. За ову намену предвиђена су и средства у буџетима општине и савета за безбедност саобраћаја, али се прате и одговарајући конкурси путем којих се могу добити додатна средства за спровођење програма безбедности саобраћаја. 

Више информација: 





Фото: Пушкаш Карољ