Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба

23.08.2021.
 

Председник општине Роберт Фестамер пререзао нови хлеб и прво парче дао народу, друго наменио  отишлим из Кањиже, а треће  упокојеним.  
У неделљу 22. августа у општини Кањижа је обележен Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба, традиционално низом манифестација испред градске куће и у Малом парку.
Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер је приликом свечаног освећења новог хлеба и његове поделе у присуству и многих званичника и челнка из покрајине и околине рекао:  
"Дан Светог Стефана и Празник Новог хлеба је традиционална манифестација општине Кањижа којом се обележава традиција и народни обичаји војвођанских Мађара. Нови хлеб који се већ прави од овогодишњег жита, као вертикала нашег постојања усмерава наш заједнички брод у правом смеру.
Традиција слављења Новог хлеба и захвалности Богу за добар род пшенице настала је давно на салашима, али се одавно са салаша преселила у град.
С времена на време се чују гласови оних који сматрају да напредак не подржава очување традиције. Не слажем се! Наслеђе наших предака је светиња коју смо добили на чување. Наша одговорност и обавеза је и да сачувамо, и да пренесемо даље, новим генерацијама. Наша етичка обавеза да и у 21. веку одамо дужно поштовање вредним људима чија рука, труд и свакодневни напор резултира хлебом на нашем столу. Хлеб као симбол труда, рада и воље, и његово постојање указује на раст и опстанак човека и његове заједнице.
Пре две године смо задњи пут имали прилику да се окупимо овим поводом. Наше животе је променила пандемија. Пре годину и по дана из једног дана у други остали смо без устаљених навика, без могућности слободног кретања, у несигурности и страху због будућности. Верујем да делите самном мишљење да је данашњи празник сада важнији од свих досадашњих. Носи у себи тежину свих стечених искустава и срећу због поновног сусрета наше заједнице у тренуцима славља.
Нека нас као данас и у будуће спаја Нови хлеб. Њему хвала што смо ту" - рекао је Роберт Фејстамер.





Фото: Пушкаш Карољ