Дан општине Кањижа

18.10.2021.
 

Кањижа већ традиционално 20. октобра слави Дан општине, датум везан за прославу борбе током ослобођења од Турака. Празник је прилика да се уруче јавна признања, уз достојне, квалитетне, културне и друштвене програме.

20. октобар, среда

12.30 часова, Градска кућа, Велика сала: Уручење јавних признања општине Кањижа

16.30 часова, Рибарски трг: Полагање венаца поводом Дана општине код места настанка насеља

17.00 часова, Галерија „Добо Тихамер”: Повратак кући – Отварање изложбе Кароља Поше. Изложбу отвара Золтан Валкаи.

Плакат изложбе „Повратак кући“ 

18.00 часова, Дом уметности, хол: Изложба радова пристиглих на конкурсе поводом Дана општине и додела награда

Поред четвородневног низа догађаја, организациони одбор је расписао и различите конкурсе за све узрасте. Овогодишњи наслов је био: „Овде ми је лепо ‒ моје омиљено место у мом насељу“.

Нижи разреди основних школа у општини, под вођством учитељице, могли су да направе ликовни колаж за овај наслов, док од виших разреда смо очекивали ауторске песме. У оквиру конкурса за најбољу фотографију, тражили смо најлепша места наших насеља.

21. октобар (четвртак)

11.00 часова, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању: Присећање на Дана Рајзингера ‒ графичара родом из Кањиже. У оквиру присећања, на кући где је рођен биће откривена спомен плоча.

17.00 часова, Дом уметности, Велика сала: Вила Лала ‒ дечија представа Мађарског камерног позоришта из Сенте

22. октобар (петак)

17.00 часова, Дом омладине: Повратници - округли сто

Познајемо многе људе који су се из Кањиже преселили у иностранство. А има их доста који нису прекинули контакт са родним градом: повремено се врац́ају или редовно посец́ују својо родно насеље. Град, обалу Тисе, људи који овде живе су им важни и привржени су за њих.

Али постоје и странци, посетиоци, који наше насеље сматрају посебним. Кањижа се сматра местом у које се вреди вратити. Они могу бити право огледало за нас, људе овде, да виде наше вредности.

О тим питањима лежерно разговарамо са гостима који се и сами „враћају кући“.

Гости: Ана Терзин, Естер Хегедиш-Лендваи, Роланд Мађар и Жомбор Ујвари.

Модератор дискусије је новинар Ерне Немет.

Плаката округлог стола „Повратници“ 

20‒22. октобар (среда‒петак)

Народни парк: Ванредни часови локалне историје

Народни парк, између две зграде Бање - некадашњи Ержебет парк - почетком прошлог века важио је за један од најлепших паркова Аустроугарске монархије. Локални историчар Золтан Валкаи и Саболч Каваи професор историје говориће о историји Народног парка и о главном баштовану Карољу Беднарцу, Пагоди и Вигаду ученицима 7. и 8. радзреда кањишке основне школе.

23. октобар (субота)

10.00 часова, Бања Кањижа, спортска хала, у организацији Рвачког клуба “Потисје”: XII Меморијални рвачки турнир „Чаба Ференц“

На меморијалном такмичењу биће представљене екипе из Немачке, Мађарске, Хрватске, Словеније, Словачке, Румуније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Украјине, Чешке, Пољске, Бугарске, Грчке, Холандије, Молдавије, Италије и Србије.

Такмичење се одвија на три места, према правилима рвања грчко-римским стилом.

Сви програми поводом Дана општине су бесплатни за посетиоце.

Локална самоуправа све грађане и госте срдачно очекује на свечане програме!

Прославимо заједно овај празник!