Обележен Дан општине Кањижа

22.10.2021.
 

Општина Кањижа већ традиционално обележава 20. октобар као дан општине Кањижа. Програм је почео у свечаној Сали Градске куће, где су представљени резултати у протеклој години, програми, инвестиције и улагања, а предата су и званична признања.  

Председник општине Роберт Фејстамер се обратио присутнима:  

„Неки би рекли да је и данашњи дан исти као и сваки други, и има истина у томе. Ипак уверен сам да мисли, став и дела појединаца и заједнице чине овај дан празником. Нико не може оспорити да су људима одувек били важни празници јер пружају могућност да на трен застанемо, сагледамо учињено, осетимо понос због постигнутих успеха и учимо из начињених попуста и грешака,  али да свој поглед усмеримо ка будућност” – рекао је Роберт Фејстамер.     

Признање „Почасни грађанин” је добио Монс. др Јанош Пензеш бискуп у пензији.  

Јанош Пензеш је рођен 1943. Године у Бајмоку. У својим сећањима бискуп често помиње да су најлепше године његовог службовања биле оне које је провео као парох у Хоргошу. Освећење куће је сматрао чином од изузетног значаја, па је редовно посећивао заједницу  верника у селу, упознавао цвоје вернике, али и све породице у Хоргошу. Као добар пастир био је уз вернике и показивао је стално интересовање за њих. Током своје бискупске службе заредио је укупно 80 свештеника и тако обезбедио мову генерацију свештеника. Током његове службе, на територији бискупије је изграђено неколико цркава.   

Плакету Про урбе ове године добили су насељено место Велебит поводом 100 година постојања и Добровољно ватрогасно друштво Мартонош за 130. година постојања.  

Село Велебит су основали лички добровољци у Првом светском рату, који су за своје ратне заслуге од краља Петра Карађорђевића добили земљу. Досељавање из Лике у Војводину почело је 1921. Године. Двадесетак добровољаца је возом донело дрвену грађу за изградњу брвнара, док су остали куће правили од земље. Највећи број оснивача села Велебит је пореклом из медачке општине.  

У мартоношкој Великој гостионици се 29. Новембра 1891. Формирало Добровољно ватрогасно друштво Мартонош које је бројало 41 члана. Стогодишњицу постојања друштво је 1991. Године славио са више од сто чланова.  

Повеље захвалности су додељене: др Гезу Заплетан, Ержебету Нађ Каваи и Дому Здравља Кањижа.  

Др Геза Заплетан је рођен 1957. године у Ади. За време обављања дужности у кањишкој парохији Светог павла реализовао је унутрашње и спољно реновирање мале цркве, изградњу новог олтара, односно оргуља које су комплетно реновиране и проширене. По ступању на дужност пароха кањишке парохије Светих анђела чувара, започео је реновирање градске калварије. У периоду 2018-2019. године реновирао је црквене оргуље проширио је тонску скалу оргуља.  

Ержебет Нађ Каваи васпитачица из Трешњевца је један од оснивача Војвођанско методичког центра и руководилац групе која се бавила методиком заштите животне средине, те је у том својству одржала више интерактивних активности.  1992. године је више месеци билаа активисткиња цивилног отпора Зитзер Клуб. Са великом преданошћу и одговорношћу се бавила децом.  

Дом здравља Кањижа се више од 70 година бави пружањем основних здраствених услуга на територији општине Кањижа. Данас, поред опште лекарске службе има и стручне службе. Запослени у установи су за време пандемије пожртвовано радили и пружили све остале основне здраствене услуге становништву.  

Јувентус Про урбе награду ове године добио је Арпад Плетикосић из Орома. Он је рођен 1996. године. Тренутно похађа докторске студије на Техничком факултету Универзитета у Новом Саду, смер мехатроника. Тема његовог истраживања је веза виртуелне стварности са индустријом и индустријска употреба дронова. Поред докторских студија, ради као асистент у настави на Високој техничкој школи у Суботици, власник је компаније Дронтецх.  

Након свечане седнице по обичају представници општине и одборници положили су венце код споменика на Рибарском тргу. 





Фото: Пушкаш Карољ