Кратак филм поводом дана Општине 2021.

27.10.2021.
                

Пандемија корона вируса је и у 2020-2021. години оставила трага на буџет и на инфраструктуру где је неколико великих инвестиција требало одложити, као например асфалтирање путних мрежа и прилазних путева, али велики део средстава смо преусмерили на подручја која су најважнија, на социјалну и здравствену заштиту. На пољу међународних конкурса не само наша локална самоуправа, већ и наше институције су постигле успехе, a општина је у категорији туристичког маркетинга освојила међународно признање.

Комуналне делатности: 90,2 милион

Завршена је највећа инвестиција у последњој деценији на територији општине, која је јединствена у Србији и захваљујући којој је проширен и модернизован пречистач отпадних вода. Тренутно је у пробном раду. Након тога, пречишћена вода ће бити погодна и за наводњавање околних њива, а преостала количина више неће наносити штету квалитету воде у Тиси. Укупна вредност инвестиције финансиране од стране Европске уније је износила 225 милона динара.

У оквиру пројекта „CBC-BIKE” општина наставља са изградњом бициклистичке стазе кроз Хоргош. До краја новембра ће бити завршена и друга последња фаза инвестиције. Садашња деоница пута је дуга око 1800 метара, а вредност закљученог уговора износи више од 18,3 милиона динара.

Међу комуналним задацима настављамо и изградњу канализационе мреже отпадних вода у Хоргошу, чији пројекат подразумева улагање од 16,2 милиона динара и који ће решити дугогодишњи проблем.

Енергетска ефикасност: 36,7 милион

У оквиру породичног програма, повећали смо и енергетску ефикасност јавних установа: вртић Дуга у Мартоношу је добио нову столарију у вредности од милион динара, а у Кањижи је након зимског распуста најмлађе чекао вртић улепшан споља-изнутра. Захваљујући улагању од 21 милион динара, реновиран је под, куњиха, унутрашњи зидови и фасада, постављен је нови систем грејања и замењен је један део намештаја.

Саобраћајна инфраструктура: 90,8 милион

Подршка наше локалне самоуправе која доприноси ефикаснијем раду органа унутрашњих послова, односи се на речни саобраћај. У јуну, поводом Дана министарства унутрашњих послова и полиције уприличена је предаја патролног брода са којим ће се обезбедити услуга речне патроле у 5 потиских општина.

Локална самоуправа посебну пажњу посвећује безбедности саобраћаја. Ове године смо поставили две табле за мерење брзине, једну у Кањижи, на путу за Нови Кнежевац, а другу у Орому код Основне школе. На одржавање и поправку путне мреже годишње издвјамо 12 милона динара. Из сопстевних средстава донирали смо 110 дечијих безбедносних седишта породицама са малом децом – тачно онолико, колико је пријава пристигло на наш конкурс.

Прекогранични развој железнице се одвија код Хоргоша и очекује се да ћемо за годину дана моћи да путујемо до Сегедина возом. Као резултат инвестиције је електрификована пруга у складу са најмодернијим европским стандардима која ће бити на услузи путницима, као и обновљена железничка станица.

Развој туризма: 12,7 милион

Припреме за летњу сезону на обали Тисе су почеле у априлу ове године. Било је добровољних акција од стране цивилних организација али и инвестиција од стране Општине: у кампу су вршени радови на одржавању, поставили смо мрежне прикључке и видео надзор, уредили смо подручје око базена и унутрашњу путну мрежу, али улепшана је и зелена површина.

Почетком лета, понуда је проширена новим садржајима: интерактивни инфо-пулт, пуњачи за мобилне телефоне, селфи зид, као и дрвене панорамске лежаљке.

Захваљујући улагањима и ефикасном туристичком маркетингу, град се поново могао похвалити успешним летњим месецима и ове године смо оборили рекорд по броју људи који су се одмарали на обали Тисе, у кампу и на плажи. Цветање Тисе никада није испратило толико посетилаца као сад.

У Хотелу „Art Garni” основаном од стране Општине Кањижа је извршено неколико реновирања и улагања. На прозоре су постављене нове мреже против комараца, реновирана су купатила, а зграда је обогаћена новим намештајем.

У последње време велики нагласак стављамо на развој туризма и његову промоцију. У маркетинг алатима је од сад доступна и мобилна апликација „Hello Кањижа”. Апликација се може бесплатно преузети са „Google Play” продавнице и од велике је помоћи у приступу актуелним информацијама не само туристима, већ и становницима нашег града и општине.

Наша Општина је за изградњу бренда апликације „Hello Кањижа” и њено попуњавање стварним садржајем добитник Дијамантске награде за градски маркетинг – међу 149 пријављених. . Годину ипо дана стварања и одржавања бренда „Hello Кањижа” је резултирало јединственим изгледом са којим се све заинтересоване стране могу идентификовати и створило је склад који у будућности туризам у Општини може учинити покретачком снагом.

Развој пољопривреде: 26,3 милион

Наша Општина пољопривредне произвођаче годишње подржава са 11 милиона динара из фонда за пољопривреду и рурални развој. Конкурсе из године у годину прилагођавамо потребама произвођача, али финансирање куповине квалитетних приплодних грла је увек најтраженији облик подршке.

Основна здравствена заштита: 19,6 милион

Појавом вакцина које грађанима пружају заштиту од корона вируса, Дом здравља у Кањижи је постао главни актер. Интересовање за вакцинама које су биле доступне од средине јануара је било толико, да је за месец дана више од 1500 њих вакцинисано.

Бесплатан мамографски преглед је био доступан кроз осам недеља у Дому здравља у Кањижи и у Хоргошу. Прегледе су вршили стручњаци из Клиничког центра Војводине. Програм скрининга рака смо финансирили из сопствених средстава у износу од 400.000 динара.

Функционисање и обнова образовних установа: 169,5 милион

Одговорна Општина увек саслуша своје грађане и труди се да испуни њихова очекивања. Управо зато је уведена услуга дневног боравка Предшколске установе „Наши бисери” у испоставама у Малој Пијаци, Орому и Тотовом Селу. Нова услуга породицама олакшава свакодневни живот.

Обновљен је и модернизован дневни боравак у обе зграде Основне школе „Јован Јовановић Змај” – од 1,5 милиона динара. Учионице су окречене, а ученици су уживали у новим играчкама и модерној рачунарској опреми.

У основној школи у Кањижи и Трешњевцу су обновљене учионице за информатику у оквиру програма Заједници заједно. Инвестиција од 5 милиона динара је поред кречења учионица омогућила и куповину нових рачунара који ће омогућити квалитетно образовање ђака.

Спорт и развој младих: 52,4 милион

Наша Општина ће у 2021. години са повећаним буџетом подржати рад клубова и спортске манифестације, стипендије спортистима и улагања у инфраструктуру. Поносимо се завршеним фудбалским стадионом у Адорјану, с којим је остварен стари сан мештана, али пажњу у региону и признање смо истински добили изградњом и отварањем Рвачке академије.

Зграда Војвођанске рвачке академије је изграђена за 21 месец и 1. септембра је отворила своја врата такмичарима и ђацима. Спортски објекат играђен је од донације у износу од 350 милиона динара. Циљ оснивача је да Војвођанска рвачка академија у Кањижи омогући услове за рваче у региону да се окупе, да открије таленте, помогне и унапреди спортисте – у савременим условима.

У Тотом Селу се гради нова фискултурна сала и обновиће се колегијум. Све то захваљујући донацији Владе Мађарске. Спортски објекат ће имати терене за одбоку и кошарку у складу са међународним прописима, али ће бити простора и за стони тенис. Поред тога направљен је и нов, велики терен са вештачком травом, такође средствима из Мађарске.

Наставили смо да развијамо некадашњи Спорстско рекреативни центар „Партизан” у износу од 4,2 милиона динара. У дворишту зграде ускоро ће бити завршена теретана на отвореном и модерно кошаркашко игралиште чекају љубитеље физичких активности.

Функционисање канцеларије за младе је приморано на функционисање у онлајн простору дуго месеци, поготово у зимском периоду за време ванредног стања на нивоу општине: „OZ” је добио завесе за затамњивање и пресвлаке за столице, односно успели смо да монтирамо један модеран и економичан котао захваљујући успешним конкурсима.

Екипа Канцеларије за младе која броји 25-30 младих људи није била беспослена ни током лета. Писали су пројекте који се односе на обуку програмера, чиме би поспешили могућност запошљавања младих, примали су госте, а на обали Тисе прво су реновирали, а потом и ставили у функцију кућу на плажи где су одржавали програме.

У јулу је у Кањижи организована дводневна обука на воденим скутерима, што је био наш поклон најуспешнијим основцима. Главни циљ манифестације је био да се деца упознају са правилима безбедне вожње на води, а учесници да науче како да управљају воденим скутерима..

Дечија и социјална заштита: 69,9 милион

Сматрамо да је веома важно подржати породице са децом, зато смо и ове године обезбедили уобичајену подршку: наша Општина годинама даје једнократну новчану помоћ и пакет за новорођенчад, а посебно награђујемо прве дечаке и девојчице рођене у новој години. Континуриана је подршка студентима дефицитарних струка, факултета и виших школа, као и делимично финансирање путних трошкова ученика средњих школа.

На основу акционог плана и плана запошљавања за 2021. годину, Општина учествује у програму Националне службе за запошљавање и ове године ће издвојити 4,3 милиона динара за укључивање укупно 25 незапослених у програм јавног рада. С овим доприносимо побољшању положаја незапослених у обављању послова од јавног интереса.

Ублажавањем епидемиолошких мера, друштвени догађаји се поново враћају у нормалу. По први пут је на дечијем игралишту у Кањижи одржан програм скејтбординга и поезије чији је нескривени циљ био прикупљање развојних идеја грађана везаних за то подручје. Пројекат који сумира резултате на основу анкетирања грађана у оквиру програма „НИС Заједници заједно” добио је донацију у износу од 5 милиона динара!

Почетком јула, наша Општина је на Главном тргу чекала заинтересоване са једним друштвеним програмом. Богата понуда програма заинтересовала је многе, али многи су испунили и упитник о томе како у будућности замишљају Главни градски трг. Наша Општина припрема пројектну документацију за обнову простора и важно нам је мишљење грађана.

Крајем септембра је у Тотовом Селу одржан завршни догађај „Година националног јединства” у Војводини, у оквиру које је отворена нова туристичка атракција: у свечаном окружењу на употребу је предат парк „Мини Војводина”. Макета која се простире на више од хиљаду метара квадратних приказује реке, рељефе и насеља Војводине.

Заштита животне средине: 47 милион

На нашу молбу, основне и средње школе у Општини као и вртић су се укључили у програм манифестације „Европска недеља мобилности”, поводом које је одржано традиционално извлачење где је 18 бицикала пронашло свога власника – у духу дана без аутомобила и самим тим и заштите животне средине.
 

Развој културе: 73,1 милион

Настављамо са развојем Образовно-културне установе „Cnesa”: у протеклих годину дана у Дому уметности су набављене нове столице, итисон, модерна расвета за степениште, чија укупна вредност износи 8 милиона динара. Општина је захваљујући новом ИПА пројекту у вредности од 6 милиона динара заменила даске у просторији испод бине као и обновила аудио и расветну технику у сали биоскопа и позоришта.

Такође, водимо бригу о црквеним општинама које се налазе на територији наше Општине. Путем конкурса, сваке године им пружамо подршку у износу од скоро 2 милиона динара. Прошле године су у цркви Светих Анђела Чувара вршени радови на малтерисању унутрашњих зидова, а ове године је ред дошао на спољне радове. Обновљен је и део сакристије цркве Светог Павла у Кањижи и зграда цркве у Малим Пијацама.

Донација цивилним организацијама ове године је износила 10,3 милиона динара, док су културна удружења добила 2,3 милиона динара. Општински конкурс из два круга гарантовао је да се функционисање удружења не доводи у питање и да планирање манифестације не буду отказане.

Наша Општина годишње издваја 43 милиона динара на функционисање месних канцеларија. Поред тога, из буџета обезбеђујемо и трошкове за једну манифестацију од посебног значаја. Наша заједница захтева и воли квалитетне и традиционалне локалне програме –  посећеност наших манифестација ове године је била изузетна.


XXXI Бербански дани Хоргош
Дан села Адорјан
Дан села Мали Песак
XII Такмичење у кувању нација без граница Мале Пијаце
XXXIX Фестивал трчања и пливања Кањижа
Дан Светог Стефана и празник Новог хлеба Кањижа
Кањижа фест
III Кањишки ловачки дан
XIX Међународно такмичење у кувању рибље чорбе Мартонош
Четврти велики светски сусрет оромчана
VII Ветрењача фестивал Ором
XIII Фестивал трактора Трешњевац
VII Међународни фестивал ружа и цвећа Тотово Село
VIII Изађи ми на теглу Велебит
VIII Такмичење у кувању паприкаша Долине