16 дана активизма против насиља над женама

25.11.2021.
  

Општина Кањижа се и ове године прикључила глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која се обележава у више од 100 држава света и 1700 организација, са циљем да се подигне свест о присутности насиља и да се предузму акције за сузбијање насиља над женама. Кампања почиње данас, 25.новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра, на Међународни дан људских права.

Као део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, као и у Србији, а знаменитости у градовима су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.

Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичке будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама. У складу са бојом кампање и ове године у Кањижи, наранџастом бојом ће бити осветљена Градска кућа на дан 25. новембра.

У току кампање, општини ће се прикључити и институције које раде на спречавању насиља над женама. Кампања ће бити усмерена на позитивну страну живота, подржавању и подстицању свих жена које трпе насиље, да ли психичко, физичко, или на раду, да успешно окончају лошу ситуацију у којој се налазе. Те организује се додела информативних летака и беџева у оквиру општинских здравствених и образовних институција, као и на најфреквентнијим деловима града.