Хлеб од новог жита освештан и у католичкој и у православној цркви

22.08.2022.
 

Дан у Кањижи је почео мисом захвалницом за благослов хлеба. Прослава Дана Светог Стефана и Празника Новог хлеба је, иначе, почела већ у суботу.

Верници и челници локалне самоуправе окупили су се у католичкој цркви Светих анђела чувара, где је жупник Иштван Палатинуш говорио о краљу Светом Иштвану, а потом је и освештао хлеб испечен од новог брашна. Након тога су присутни прешли су у православну цркву Светог Арханђела Михаила, где је, у складу са традицијом, поп Јовица Мојсиловић такође освештао хлеб од овогодишњег жита.

Празнични програм поводом прославе Дана Светог Стефана и Празника Новог хлеба у Кањижи, почео је у суботу поподне, отварањем изложбе. Због неповољних временских прилика поподневни дечији програми су отказани, али је зато одржан вечерњи концерт. 
У локалној галерији је за све посетиоце отворена изложба народних украсних зидних везова. Производња и употреба зидних везова са натписима почела је почетком двадесетог века и имала је првенствено практичну улогу.

Посетиоци су на изложби могли да се виде око 200 украсних зидних везова. Материјал изложбе је одабран из сачуваног блага мештана и становника околних насеља. 
Жужана Мухи, директорка из Галерије „Добо Тихамер" каже: Кањижа: „Заправо, галерија има два нивоа и ми смо бирали боје. Желели смо да раздвојимо црвене нијансе на горњем нивоу и оне шареније на доњем нивоу. На рукохватима се налазе верске теме. Дакле, имали смо три теме, романтику, љубав, брижну домаћицу и религију, ове три теме се појављују на здиним везовима." 
Суботњи програм је настављен на тргу испред Градске куће, где је посетиоце чекала богата понуда хране и пића, а од 20 часова концерт је одржао бенд „Нигхт Цруисерс".

 

Више информација:

 


Хлеб од новог жита освештан и у католичкој и у православној цркви