У Кањижи донета одлука ко добија субвенције за унапређење енергетске ефикасности

22.09.2022.
 

За субвенцију за енергетску ефикасност успешно се пријавило 77 грађана из општине Кањижа. 
Мештани су имали могућност да конкуришу за замену столарије, уградњу котлова на природни гас и биомасу, замену старих или набавку и уградњу нових цеви и пратеће опреме грејног система, топлотних пумпи, као и набавку и уградњу соларних колектора.

Ержебет Филе из Кањиже се такође налази међу победничким кандидатима, и она је сада у могуц́ности да замени своја скоро 40 година стара врата и прозоре захваљујуц́и субвенцији. Стари прозори више нису функционисали како треба, па код ње није било питања да ли ц́е учествовати на конкурсу. „Сада је све поскупело и ове године ни не бих успела, тако да ми је ово велика помоц́. Управо су ме на рођендан обавестили да сам га добила и заиста сам срец́на због тога."

Владало је велико интересовање за пријаву на конкурс. Више од 110 грађана се пријавило из округа Кањиже, од којих је успешно изабрано 77 кандидата. Радове у општини изводиц́е шест извођача. Рудолф Чеке, службеник канцеларије јавне управе у Кањижи: „У првом кругу био је конкурс за извођаче радова, а затим је расписан конкурс за грађане. Након оцењивања обрасца и пријавног материјала, уследила је прва теренска посета, где се комисија уверила у аутентичност података, а затим је направљена коначна листа добитника."

Општина је за буџет на тендеру допринела са пет милиона динара. Роберт Фејстамер, градоначелник Кањиже: „Ако министарство на националном нивоу поново обезбеди адекватан износ новца за ово, онда сам сигуран да Кањижа нец́е изостати, јер је за све нас важно да на нивоу општине и локалне самоуправе будемо што више енергетски ефикаснији и свесни."

Иначе, најпопуларнији конкурс у општини Кањижа био је за замену столарије.

 

Више информација:

 


У Кањижи донета одлука ко добија субвенције за унапређење енергетске ефикасности




Фото: Карољ Пушкаш