Обавештење о попису становништва

22.09.2022.
 

У Србији ће се попис становништва одвијати почев од 1. до 31. октобра 2022. године.
У Кањижи и у насељеним местима општине попис спроводи Пописна комисија општине Кањижа.
За реализацију традиционалног пописа задужен је Републички завод за статистику Србије. Пописивачи иду од куће до куће и прикупљају податке у форми интервјуа, које уносе у електронски формулар помоћу лаптопа који имају код себе, пошто је цео процес дигитализован ради максималне ефикасности.

Попис становништва током месеца октобра у општини Кањижа ће вршити 52 пописивача. Пописивачи се идентификују уз помоћ идентификационе картице, која поред имена пописивача садржи фотографију пописивача и идентификациони број. Уколико пописивач не буде у могућности да изврши попис приликом посете Вашем домаћинству, оставиће Вам обавештење о даљем поступању.

Теме пописа су дефинисане у складу са међународним предлозима и стандардима, а међу њима су и обавезна питања која су иста у свим земљама. То укључује, на пример, питања о полу, старости, месту рођења и држављанству. Пописивачи питају и о брачном статусу, месту становања, економској делатности и степену образовања. Прикупљају податке и о националности, матерњем језику и вероисповести, на која питања није обавезно одговарати, али давањем тражених података доприноси се томе да држава има тачне статистичке податке о овим темама. Ако се изјаснимо о својој  националности, лакше ћемо остварити своја мањинска права. И овога пута ће бити питања о инвалидитету, јер о томе не постоји потпуна база података на националном нивоу.

Веома је важно да грађани наше општине учествују у попису становништва, који ће допринети формирању база података које су најважнији скуп информација за државу, а према којој се доносе будуће мере и на основу којих и међународне организације формирају свој однос на нашом земљом.

 

Пописна комисија општине Кањижа