Енергетски угрожен купац

04.01.2023.
 

Новом Уредбом о енергетски угроженом купцу, која је ступила на снагу 17. децембра, прописани  су критеријуми које грађани односно домаћинства, морају да испуне за остваривање права на статус енергетски угроженог купца.
Ако је критеријум за стицање статуса енергетски угроженог купца материјални положај, прописан је максимални износ месечних прихода, односно површина стана, односно куће у којој купац живи. Критеријум о површини куће не узима се у обзир за сеоска домаћинства.
 
Статус енергетски угроженог купца могу да остваре и грађани корисници социјалне помоћи или дечијег додатка, као и увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, као и грађани којима је због здравственог стања неопходно свакодневно коришћење апарата или уређаја на електричну енергију. Осим права на умањење месечне обавезе плаћања електричне енергије, први пут је омогућено и умањење рачуна за топлотну енергију, и то од 40% до 60% рачуна, у зависности од броја чланова домаћинства.
 
Захтев за стицање статуса енергетски угроженог купца  по било ком од наведених основа подноси домаћинство на Обрасцу ЗЕУК1 и Обрасцу ЗЕУК 2,  Одељењу за општу управу и заједничке послове Општинске управе општине Кањижа, у Кањижи, Трг Главни бр. 1.  Обрасци су објављени на интернет страници министарства надлежног  за послове енергетике и интернет страници општине Кањижа на линку: http://www.kanjiza.rs/ujlap/site/index-sr.html?mnu=4&art=4-3-8-sr.html
 
За све додатне информације грађани се могу обратити Одељењу за општу управу и заједничке послове на телефон: 024 4 875 166 лок. 208