Поклони за прворођене бебе у новој години

10.03.2023.
 

Прворођене бебе у општини Кањижа су добиле помоћ од 50.000 динара. На подршку локалне самоуправе у духу њене породичне политике и убудуће могу да рачунају и родитељи и деца.
Роберт Фејстамер је током преподнева посетио новорођенчад и њихове родитеље. Председник општине је прво обишао Мале Пијаце, јер је овде првог јануара рођена прва девојчица у селу, Зоа Шаркањ, као прво дете Тамаша и Аните Шаркањ.
Анита Шаркањ из Мале Пијаце каже: "Заправо, он је мирна беба, у почетку је било мало тешко јер је променила ритам спавања, односно заменила је дан за ноћ, тако да је током дана спавала, а ноћу је чешће била будна, али и то се брзо вратило у нормалу, након око 1-1,5 месец, тако да смо успели да направимо распоред када је купање фиксно, на пример у 7 сати увече."
Прворођени дечак у општини је био Саша Петровић из Хоргоша, који је рођен 8. јануара. У породицу је дошао као четврто дете мајке Аранке Ваш и оца Саше Петровића.  
Саша Петровић каже: “Укупно их је четворо, три девојчице и један дечак. Најстарији има 14, средњи 7 година, имамо кћерку од 3 године, и сада нашег сина од два месеца."       
 У општини Кањижа је дугогодишња традиција да почетком марта председник општине посећује и дарује прву новорођенчад. Осим тога, захваљујући општини, подршку добијају и остала новорођенчад.
Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа каже: „Кроз овај програм родитељи дечака и девојчице добијају једнократну помоћ од 50.000 динара. Наравно, свако дете рођено у општини добија једнократну помоћ од 20.000 динара, као и пратећи беби пакет, све ове мере од стране локалне самоуправе и општине имају за циљ да помогну родитељима, да још пре рођења детета имају финансијску залеђину.“
Локална самоуправа, поред овог програма за новорођенчад, поклања велику пажњу и за породице са малом децом током вртића и школе они могу да рачунају на разне видове помоћи.
Више информација:

 





Фото: Карољ Пушкаш