Регионални Инфо дан

18.05.2023.
 

Општина Кањижа била домаћин Регионалног Инфо дана везаног  за актуелне позиве у оквиру ИПА –Интеррег програма. Скупу су присуствовали заитересовани из целе Војводине 
Општина Кањижа је недавно била домаћин Регионалног Инфо дана везаног за актуелне позиве у оквиру ИПА Интеррег програма на којем су говорли Реља Бурзан, шеф канцеларије заједничког техничког секретаријата за ИПА програме прекограничне сарадње ХУ-СРБ у Суботици и комуникацијски менаџер на програму, Дејан Вујиновић. 
Представници техничког секретаријата су представили могућности за писање  програма за које је расписан И позив , објашњавали прихватљивост апликаната и трошкова, логику пројеката, као и индикаторе, начин пријаве, процесс процене, као и имплементацију самог програма. 
Све присутне је на почетку Инфо дана поздравио председник општине Кањижа Роберт Фејстамер нагласивши да је почаствован што може да отвори ову стручну конференцију  и поздравио је стручњаке који и практично и теоретски пружају своје знање.  – Брзо ће проћи 60 дана колико преостаје да се пројекти аплицирају – рекао је председник Фејстамер. Предочио је проблем на које апликанти могу да имају јер има искуства са пројектима и подсетио их да се пројекти пишу на енглеском језику и свима пожелео да успешно напишу пројекат изразивши наду да ће се следећи пут наћи на списку пројеката који су успешно аплицирали.   
Директорка Информационог центра за развој потиског региона (ИЦР) Кристина Молнар Макаи је говорила какво искуство у пракси они као институција имају у међународним пројектима. Нагласила је да је сврха састанка финансирање ИПА пројекта Мађарска –Србија. – Данас је информативни дан где можемо да сагледамо како ко са чим може да конкурише и највише нас интересује финансијска конструкција. Кристина Молнар Макаи је нагласила да општина Кањижа има више од 15 година искуства у аплицирању европских програма и у оквиру њих су имали више од 30 успешних  пројекта који  су били Интеррег ИПА програми  Мађарска – Србија и Румунија – Србија.  – У ИЦР-у имамо одлично припремљен тим који увек даје све од себе да се успешно припреми и реализује пројекте  – рекла је директорица Кристина. 
Дејан  Вујиновић, комуникацијски менаџер на програму  из Суботице је рекао  да је једна од њихових активности промовисање програма , касније помагање свим оним који желе да  се пријаве  и аплицирају. – Ми смо програмска оперативна структура са седиштему Будимпешти у моделу заједничког управљања две земље, Мађарске и Србије  која спроводи ове Инфо дане на територији РС и Јужне Мађарске – рекао је Вујиновић. – Наглашавам да су апликанти из Потиског региона врло агилни , учествују годинама у назад успешно на нашим  јавним позивима. Ми покривамо АПВ  тако да било ко из непрофитног сектора, не само НВО, него факултети, локалне самоуправе , покрајински секретаријати  могу конкурисати на неким од наших приоритета – нагласио је Вујиновић истичићи да у овом период од  2021. до 2026. су издвојена три проритета: – зеленија Европа и заштита животне средине, ако и заштита ризика од поплава; – више социјалнија  Европа , односно да се пројекти базирају на области културе и туризма; – сарадња између институција (људи људима ) и  ту рачунамо на мање пројете из удруђења грађана без обзира из које области долазе трз. Пројкте сарадње. 
Средства додељена за овај први позив су преко 40 милиона евра за суфинансирање пројеката и то је сјајна подршка за овај погранични регион. На овај начин се хармонично развијају погранични региони. Потребно је наћи партнера из Мађарске и област где би апликант  пројектом подигао своје пословне  капацитете. 

 


Кањижа –Регионални Инфо дан