Отворен „OZ Smart City“

21.06.2023.
 

Општина Кањижа је уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација  успешно реализовала пројекат „OZ Smart City“ и отворила  га  у среду 21. јуна. 
Свечаном отварању 21. јуна у Кањижи  OZ Smart City центра је присуствовао Владимир Радановић, помоћник министра за науку , технолошки развој и иновације, Јован Милић посебни саветник министарства и Небојша Дракулић директор Научно технолошког парка Новог Сада. 
Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер  и помоћник министра Владимир Радановић су заједно покренули ИТ центар. Цео пројекат је вредео 24 милиона,  Министарство је издвојило 20 милиона динара , док је локална самоуправа обезбедила четири милиона динара. Баш  21. јуна је орворен OZ Smart City центар у  Србији  који ће моћи да развија стартап пројекте и послове јер  је прилагођен  и реновиран простор и опремљеност је високо стандардизована,  а заинтересованост младих да  рада на даљину  је велика. 
По речима помоћника министра Радановића основни циљ научних, технолошких, иновативних напора  да се омогући системски развој технологије и иновације на нивоу државе, допринесе отварању нових радних места, омогући конкурентност државе на глобалном нивоу и последично пружи подршка економском развоју државе. -Министарство науке, технолошког развоја и инавација види огроман значај у јачању капацитета и изградњи  физчке инфраструктуре за подршку националног иновационог система. 
Препознали смо превасходно како се ради у мањим локалним самоуправама и уколико се ради о младим и перспективним људима који желе да своје предузетничке инспирације и свој иновациони дух који имају спроведу у дело ту и помогнемо. Данас, баш симболично 21. јуна је отворен 21. Стартап центар који отварамо  и то баш у Кањижи која је од изузетног значаја за економију  овог пограничног краја и прекограничну сарадњу са Мађарском. Општина има квалитетне и перспективне младе људе који желе нешто да мењају и да заједно са нама креирају будућност и да од Србије направе систем који ће бити конкурентан  у земљи, региону и свету. Наставићемо да подржавамо овај тип иницијатива  и надам се ускоро 22. смарт ситију и старап центру. Волео бих да ови млади људи , као и руководство Кањиже потража ако треба  подршку од научно технолошких паркова  како и од Владе РС која ће пружати подршку како би овај стартап центар био заиста одржив и да би одавде изашли нови стартапови који ће бити заступљени свугде. 
Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер  се захвалио на разумевању и материјалној и научно технолошкој помоћи каја је  значаја за  малу средину као што је Кањижа. – Далеко смо од студентских центара ,од стручних студентских и иновативниих знања и  задовољан сам што смо као мала средина добили могућност да се укључимо  у систем знања иновационих центара што је велики значај за нашу заједницу- рекао је Фејстамер.  -.Надам се да је ово наставак  заједничког рада и почетак стручне сарадње јер желимо да се ослонимо на Иновативни ценар у Новом Саду  и да даље добијамо подршку Министарства  на пољу стручног опремања и подржавање младих људи који желе да се баве предузетништвом и иницирају неку стартап фирму. Поносни смо што смо на мапи иновативних центара и информатичких развоја. Надам се да ћемо и остати  и искористити близину границе и знање јужнији и севернијих универзитетских центара и да ће  Кањижа бити нови вид огућности за омладину која жели да остане у својој земљи,  у својој општини. 

 


Отворен „OZ Smart City“




Фото: Карољ Пушкаш