Обавеза категоризација објеката за смештај

01.08.2023.
  

Законом о угоститељству (,,Сл. гласник РСˮ, бр. 17/2019) прописана је обавеза угоститеља који пружа услуге смештаја у објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и објектима сеоског туристичког домаћинства, да изврши категоризацију тих објеката.


Захтев за категоризацију се подноси преко еТуристе.


С тим у вези ПОЗИВАМО сва физичка лица која услуге смештаја пружају на начин супротан наведеном закону, да се у што краћем року обрате јединици локалне самоуправе и поднесу захтев за категоризацију угоститељског објекта за смештај (кућа, апартман, соба или сеоско туристичко домаћинство).


По добијању решења о категоризацији угоститељски објекат и угоститељ ће бити евидентирани у систем еТуристе, на који начин ће, у складу са позитивним прописима,  моћи да наставе са пружањем угоститељских услуга смештаја на законит начин.


Физичко лице у наведеним категорисаним објектима угоститељске услуге може да пружа непосредно или преко посредника, који може бити само правно лице или предузетник. У случају посредовања физичко лице и посредник закључују међусобни уговор који се ради евидентирања доставља органу јединице локалне самоуправе.


У супротном, на основу члана 92. став 1. тачка  9) наведеног закона физичко лице је прекршајно одговорно, а запрећене казне  се крећу у распону од 150.000 до 350.000 динара.


За све додатне информације и пружање стручне помоћи стојимо на располагању и можете нам се обратити путем имејла: ivett@kanjiza.rs или на телефон 024/ 4 875 166 локал 230.


Такође, можете се обратити и Министарству туризма и омладине путем маилa turizam@mto.gov.rs ili eturista@mto.gov.rs као и на телефоне 011/3149670 и 011/3139671.